Doktor.se

Ledvärk kan vara psoriasisartrit

16 Juni, 2023 ・ 3 min

Psoriasisartrit är en inflammatorisk sjukdom som drabbar ungefär 20-30 procent av alla som har psoriasis. Det kan ta lång tid att få rätt diagnos, särskilt om hudsymtomen inte är tydliga. Carina Sannesten är ST-läkare inom reumatologi och forskar på psoriasisartrit. Här berättar hon om vanliga symtom att hålla koll på.

Vad är psoriasisartrit, och vad är vanliga symtom?

Psoriasisartrit (PsA) är en inflammatorisk sjukdom som påverkar lederna och är kopplad till hudpsoriasis. Vanliga symtom är smärta och svullnad i leder. Utöver lederna kan sjukdomen även påverka muskel- och senfästen. Vissa personer kan uppleva smärta i rygg och/eller bäcken.

Vilka drabbas av psoriasisartrit?

Studier visar att cirka 20-30 procent av de som har hudpsoriasis utvecklar psoriasisartrit. En viktig livsstilsfaktor är övervikt. Statistiken visar också att personer med nagel, hårbotten- och invers psoriasis (navel, hudvek) i högre utsträckning utvecklar psoriasisartrit.  Ungefär 10 procent kan uppleva ledproblem utan klara hudsymtom, vilket kan ge misstanke om psoriasisartrit hos personer med ärftlighet för psoriasis.

Varför kan det ta tid att få rätt diagnos?

Det är ofta komplicerat att ställa diagnosen, särskilt hos patienter med milda hudsymtom. Det finns en risk att missa sambandet och tro att ledvärken har att göra med något annat. Tyvärr finns det inga blodprov som visar på sjukdomen, och de vanliga inflammationsmarkörerna är oftast normala.

Vilka symtom ger misstanke om psoriasisartrit?

För läkare finns hjälpmedel som kan underlätta att hitta sjukdomen och ställa rätt diagnos. Här är några exempel på symtom som ökar sannolikheten för att det kan röra sig om psoriasisartrit:

Personen har fastställd inflammation i lederna och samtidigt något av följande:

  • har fått diagnosen psoriasis

  • har inte konstaterad psoriasis, men har föräldrar eller syskon med sjukdomen

  • har nagelförändringar som är typiska för psoriasis

  • blodprover visar att det inte rör sig om reumatoid artrit

  • har eller har haft svullnad i hela fingret, så kallad daktylit som också kallas korvfinger eller korvtå

  • röntgenundersökningar visar ledförändringar i händer och fötter som är typiska för psoriasisartrit

Vilken behandling finns mot psoriasisartrit?

Behandlingen anpassas individuellt beroende på hur svår smärtan och de övriga symtomen är. Det är vanligt att ge läkemedel som stillar smärtan och dämpar inflammationen. Träning kan också minska smärtan och rekommenderas alltid. Det förbättrar också rörligheten. En sjukgymnast kan hjälpa till med ett träningsprogram. Vid svårare sjukdom skickas en remiss till reumatolog för behandling med mer kraftigt verkande läkemedel.

Om du har ledsmärta som du inte vet vad den beror på kan du vända dig till oss på Doktor.se. Vi kan hjälpa dig med rådgivning och behandling, och om det behövs kan vi remittera vidare till reumatolog. Här hittar du våra vårdcentraler.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
16 Juni, 202316 Juni, 2023