Doktor.se

Lindra halsbränna med receptfria medel

2 Juni, 2023 ・ 3 min

De flesta som får halsbränna behöver inte söka vård, eftersom receptfri behandling brukar vara tillräcklig. Men i en del fall är det viktigt att söka vård för att få hjälp med utredning och behandling.

Halsbränna är en vanlig åkomma i stressade och pressade perioder. Det finns egentligen inget starkt stöd för att stress i sig ger halsbränna, men många beskriver att symtomen blir värre när de känner sig stressade. Kanske beror det också på en koppling mellan stress och att röra sig mindre, sova sämre, och äta mindre hälsosamt.

Besvären beror på att magsyra från den sura miljön i magsäcken trycks upp i matstrupen så att slemhinnan blir irriterad. Symtomen varierar och kan vara allt från ett milt obehag till kraftig smärta. Det är också vanligt att besvären blir värre efter läggdags.

Egenvård och receptfri behandling lindrar ofta

De flesta som får halsbränna behöver inte söka vård, utan kan lindra besvären med egenvård och receptfri behandling. Det finns receptfria kortverkande tuggtabletter som binder upp syran så den neutraliseras. Det finns också receptfria läkemedel som har effekt längre tid.

Andra åtgärder för att lindra halsbränna är

 • Att se över mat och dryck. Kaffe, alkohol, starka kryddor, fet mat, syrliga bär, lök och citrusfrukter är exempel på sådant som kan ge förvärrade symtom.

 • Att äta mindre portioner. Att äta för stora portioner ökar risken för halsbränna. Mindre portioner och att äta regelbundet kan lindra besvären.

 • Att röra på sig. Stillasittande och särskilt i framåtlutat läge kan öka risken för halsbränna. Fysisk aktivitet gör att du sover och återhämtar dig bättre och känner dig mindre stressad.

 • Att gå ner i vikt. Särskilt bukfetma ökar risken för halsbränna.

 • Sluta röka. Att röka ökar risken för halsbränna.

En del personer bör söka vård

Om något av följande stämmer in bör du söka vård. Doktor.se har vårdcentraler på flera orter som du kan vända dig till. Då kan vi hjälpa dig att säkerställa att du får rätt behandling, och att du inte har en underliggande sjukdom som behöver åtgärdas:

 • om du är 50 år eller äldre och får halsbränna för första gången

 • om du har besvär som inte ger med sig med egenvård och receptfri behandling

 • om du får halsbränna och går ner i vikt utan anledning.

Du bör söka vård genast om något av följande stämmer in:

 • om det gör ont när du äter eller dricker, eller plötsligt får svårt att svälja

 • om du kräks upp blod

 • om din avföring är blodig eller svartfärgad.

Läs mer om halsbränna, vanliga symtom, egenvård och behandling här.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
2 Juni, 20232 Juni, 2023