Doktor.se

Löpning: 5 tips för en skonsam säsongstart

10 April, 2024 ・ 2 min
en person knyter skorna för att ge sig ut och springa

Plötsligt drar vårljumma vindar in, och gångbanorna fylls av ivriga löpare. Det allra vanligaste misstaget är att gå ut för hårt, vilket ökar risken för skador. Här finns fem smarta tips för hur du kommer igång med löpsäsongen på ett skonsamt sätt.

  1. Lägg upp ett schema. Träna inte varje dag, utan stegra långsamt. Gör en realistisk bedömning av var du befinner dig nu, och gå inte ut för hårt. Har du haft ett längre uppehåll är det rimligt att börja med 2-3 löppass i veckan med vilodagar mellan.

  2. Styrketräna. För att minska risken för skador är det smart att köra ett styrkepass 1-2 gånger i veckan. Fokusera gärna på övningar som stärker framsida lår, baksida lår, vader, ljumskar och utsida av höften.

  3. Värm upp. Börja varje pass i lugnare tempo, för att höja kroppstemperaturen så musklerna blir följsamma.

  4. Variera träningen. Det är lätt hänt att fastna i en vana och springa samma typ av löppass varje gång. Försök istället att variera passen för att utmana kroppen. Du kan till exempel varva mellan skog och stadsterräng, distansrundor, backträning eller olika typer av intervaller.

  5. Nya skor? Sänk tempot. Kroppen vänjer sig vid en viss belastning, och när du byter skor är kroppens strukturer ovana. Det kan lättare leda till skador. Sänk därför tempot ett tag när du precis bytt skor, så kroppen får tid att vänja sig.

Om du har smärta eller andra fysiska besvär som hindrar dig från att träna kan du ha god hjälp av en fysioterapeut. Du kan få behandling och tips på träning som funkar för dig. Doktor.se har tillgång till rehab på våra vårdcentraler på många orter.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
Ewa Lundborg - Doktor.se10 April, 2024Filip Saxena, chefläkare - Doktor.se

Fler artiklar om träning

Här kan du läsa fler medicinskt granskade artiklar.