Doktor.se

Många barn har för svaga muskler

29 Maj, 2024 ・ 2 min
Medicinskt granskad
bild visar pojke som klättrar i träd och hänger upp och ner runt en gren.

Förvånande många svenska barn har bukfetma och ovanligt svaga muskler för sin ålder. Det visar en ny studie. Barn av idag sitter stilla 9–10 timmar om dagen. Bara 2 av 10 unga är fysiskt aktiva mer än en timme varje dag.

Forskare vid Karolinska Institutet och Gymnastik- och idrottshögskolan har undersökt midjemått och muskelstyrka hos cirka 67 barn i årskurs 2 och deras föräldrar.  För att mäta muskelstyrkan fick personerna kliva upp på en låda med ett ben i taget. Lådan höjdes gradvis tills personen inte kunde kliva högre. Det kallas för ett ”klivhöjdstest”. Barn som skuttar och leker ofta får starka ben, och klarar därmed att kliva upp på en högre låda.

Sambandet forskarna såg var tydligt – ju större midjemått, desto sämre styrka i benen. Ett annat tydligt samband var att om föräldrarna hade svaga muskler så hade barnen det också.

Starka muskler skyddar

Forskning visar att starka muskler skyddar mot riskerna med bukfetma. Helt enkelt, har man starka muskler är bukfetma mindre farligt. Kombinationen av bukfetma och svaga muskler är därför särskilt bekymmersam, och kallas för sarkopen fetma. Det har hittills varit ett tillstånd typiskt för ohälsa bland vuxna. Att ha sarkopen fetma redan som barn ökar risken för att drabbas av sjukdomar senare i livet, så som typ 2-diabetes och hjärtkärlsjukdomar.

Rörelse och goda matvanor

Studien sätter strålkastaren på vikten av att bra kost och att regelbunden träning för hela familjen. Här är föräldrar viktiga förebilder för att lägga grunden för goda vanor. Här är några tips på hur du kan få in mer rörelse i vardagen:

  • Ta regelbundna pauser från tv, dataspel och skärmar, helst varje halvtimme. Du kan till exempel låta barnen springa ett varv runt huset, eller upp och ner i trapporna innan de får mer skärmtid.

  • Nyttja den ljusa årstiden och se till att komma ut och röra på dig med dina barn minst en gång om dagen. Gärna flera gånger när det är helg.

  • Gå samman flera familjer och peppa varandra. Hitta enkla aktiviteter som ni tycker om, till exempel fotbollsmatcher barn mot föräldrar, brännbollsturneringar eller hinderbanor i skogen.

  • Öka rörelsen i vardagen genom att till exempel ta trappor istället för hiss, och att åka kommunalt till jobb och skola.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.

Här är tips på fler artiklar om barn

Här finner du våra artiklar där vi skriver om det senaste inom sjukvård, hälsa och medicin.