Doktor.se

Nobelpris för upptäckt av hepatit C-viruset

22 December, 2020 ・ 2 min
Medicinskt granskad

Årets Nobelpris i fysiologi eller medicin belönar upptäckten av hepatit C-virus. Forskarna Harvey J. Alter, Michael Houghton och Charles M. Rice gjorde banbrytande upptäckter som lett till att det idag är möjligt att helt bota sjukdomen, och därmed rädda miljontals liv.

Hepatit C är ett virus som orsakar inflammation i levern. Utan behandling kan det orsaka svåra leverskador. Omkring 170 miljoner människor i världen är smittade av hepatit C, och varje år dör cirka 400 000 människor av sjukdomen. I dag finns behandling som gör det möjligt att bota sjukdomen, och det har gjorts möjligt tack vare de forskningsframsteg som idag belönas.

WHO har satt upp ett mål att utrota hepatit C till år 2030. Hepatit C ger i början av infektionen inte symtom, och det finns människor som lever med sjukdomen utan att veta om det. Om det finns en risk för att du kan ha smittats med hepatit C bör du testa dig på en vårdcentral eller infektionsmottagning. Du bör testa dig om något av följande stämmer in:

  • Om du någon gång har injicerat narkotika och delat utrustning med någon, till exempel spruta eller nålar.

  • Om du har fått en blodtransfusion före 1992 eller fått blodtransfusion i ett annat land.

  • Om du har haft samlag med en person som har hepatit C.

  • Om du är född i ett land där hepatit C är vanligt.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
Ewa Lundborg, Medicinsk redaktör - Doktor.se22 December, 2020Filip Saxena, chefläkare - Doktor.se