Doktor.se

Ny studie visar negativa effekter av e-cigg

29 September, 2023 ・ 2 min
Medicinskt granskad
ecigarett

En studie från Danderyds sjukhus visar att e-cigaretter kan ha lika negativa konsekvenser som vanliga cigaretter på lungor och hjärta-kärl. Forskarna bakom studien betonar att nikotin är giftigare än vad som är allmänt känt. Användandet av e-cigg ökar kraftigt, främst bland unga kvinnor.

Att röka e-cigaretter framhålls som ett skonsammare alternativ till vanliga cigaretter, eftersom de inte innehåller flera av de cancerframkallande ämnen som finns i tobakscigaretter. Men nu visar en studie från Danderyds sjukhus att e-cigaretter som innehåller nikotin också medför allvarliga hälsorisker, framför allt på lungor, hjärta och kärl. Forskarna lät unga friska försökspersoner röka e-cigaretter med respektive utan nikotin under en kort period. Rökning av e-cigaretter med nikotin medförde bland annat:

  • ökad bildning av blodproppar och sämre blodcirkulation i små blodkärl, så kallade kapillärer

  • stelare blodkärl

  • trängre luftvägar.

Ökad användning bland unga

E-cigaretter var tänkta att användas som ett rökavvänjningsmedel för att kunna sluta med tobakscigaretter. Men i många länder marknadsförs e-cigaretter ofta mot unga, som kan få uppfattningen att det är helt ofarliga. Även i Sverige visar statistik från en enkätstudie utförd av Folkhälsomyndigheten våren 2022 att användandet av e-cigaretter ökar bland unga personer. Mest ökade den bland kvinnor i åldersgruppen 16-29 år, från 2 procent 2021 till 8 procent år 2022.

Hur fungerar egentligen e-cigaretter?

E-cigaretter, elcigg eller vape som det också kallas, är ett sätt att få i sig nikotin via en vätska som förångas av en liten förbrännare som drivs av ett batteri. Det finns vätska med eller utan nikotin och den är oftast smaksatt på olika sätt. E-cigaretter är en kinesisk uppfinning, och de första varianterna kom ut på marknaden för ungefär 20 år sedan. Användandet har stigit kraftigt världen över på senare år. Det är ännu för tidigt att veta eventuella långsiktiga risker med e-cigaretter.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.