Doktor.se

Nya covid-varianten JN.1 sprids snabbt

21 December, 2023 ・ 1 min
Medicinskt granskad

En ny covid-variant ökar snabbt i många länder, och kan göra att många blir sjuka i julhelgerna.

Folkhälsomyndigheten och andra hälsomyndigheter över världen rapporterar att den nya covid-varianten JN.1 sprids snabbt. Överhuvudtaget är smittspridningen nu påtaglig, och en del som smittas blir allvarligt sjuka. Det gäller framför allt äldre personer. Myndigheten ser också en ökning av både sjukhusinläggningar och dödsfall på grund av covid-19.

Vaccin skyddar mot allvarlig sjukdom

Den höga smittspridningen gör det extra viktigt att de som är 80 år eller äldre samt personer i riskgrupp ser till att följa rekommendationerna om att vaccinera sig. Befintliga vaccin har visats vara effektiva även mot dessa varianter av viruset.

Som alltid bör du stanna hemma om du inte mår bra och riskerar att smitta andra. Var särskilt noggrann med smittrisken om du ska träffa äldre personer som inte har tagit vaccin på länge.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
21 December, 2023