Doktor.se

Nya rekommendationer för covid-vaccinering

29 September, 2023 ・ 2 min
Medicinskt granskad
Covid-19-virus

Från 1 oktober gäller nya rekommendationer för covid-vaccinering. Personer över 65 samt riskgrupper rekommenderas att ta en säsongsdos vaccin. Tidigare rekommenderades alla över 50 att ta en höstdos, men det är nu borttaget.

Nu rekommenderas vaccination för dessa grupper:

  • Personer som är 80 år och äldre, och boende på SÄBO
    Rekommenderas att ta en dos höst/vinter 2023. De som tagit en dos efter den 1 augusti har redan gott skydd.

  • Personer som är 65–79 år samt personer i riskgrupp (från 18 år)
    Rekommenderas att ta en dos under höst/vinter 2023. De som haft covid-19 (verifierad) efter 1 augusti, alternativt redan har tagit en dos efter 1 augusti har skydd och kan avstå.

  • Personer som är mellan 50 och 64 år
    Tidigare ovaccinerade rekommenderas en dos vaccin under höst/vinter 2023. Personer som är ovaccinerade behöver inte längre ta en hel vaccinationsserie, utan anses få fullt skydd av en dos vaccin.

Finns doser för de som önskar påfyllnad

För personer som redan är vaccinerade i åldern 50-64 år finns ingen rekommendation om ytterligare doser i nuläget. Tidigare rekommenderades även denna grupp att ta en säsongsdos under hösten, men det är borttaget.

Däremot finns doser tillgängliga för alla i åldern 18-64 år som önskar vaccinera sig under höst-vinter. Det kan till exempel vara personer som lever nära en äldre person eller en person i riskgrupp. Det ska då ha gått minst 9 månader från senaste dosen.

Alla gravida rekommenderas vaccin

Gravida räknas som en riskgrupp eftersom det finns risk för allvarlig sjukdom, särskilt i graviditetens senare del. Därför rekommenderas alla gravida att vaccinera sig efter graviditetsvecka 12, om det inte finns medicinska skäl att ta vaccinet tidigare. Det ska ha gått sex månader från senaste dosen.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
Ewa Lundborg, Medicinsk redaktör - Doktor.se29 September, 2023Filip Saxena, chefläkare - Doktor.se