Mörk choklad med hög kakaohalt innehåller flera ämnen som förknippas med hälsoeffekter. Både choklad och kakao innehåller mineraler som magnesium och järn. I övrigt handlar forskning kring chokladens hälsoeffekter ofta om innehållet av ämnen som kallas för flavanoler – antioxidanter som finns naturligt i bland annat kakao, te, grönsaker och rött vin. De anses ha gynnsam effekt på blodkärlens elasticitet, vilket bidrar till ett normalt blodflöde.
Mörk choklad innehåller också tryptofan, en livsnödvändig byggsten i proteiner. Av tryptofan tillverkas även serotonin, ett ”må-bra-ämne” som har betydelse för bland annat gott humör och god sömn.
Ju mörkare choklad desto bättre
Mörkare choklad innehåller mer flavanoler, järn och andra näringsämnen och mindre socker. Du ska därför helst välja en mörk chokladkaka med en kakaohalt på minst 70 procent, alternativt kakaopulver med 100 procent kakao. Då kan du tillsätta en liten mängd socker själv. Det är att föredra framför färdigblandade chokladdryckspulver som ofta innehåller mycket socker.
Här är ett grundrecept på varm choklad. I det här receptet skippar du vispgrädden, och om du vill kan du byta ut mjölken mot mandelmjölk eller något annat växtbaserat alternativ.
Till två koppar choklad behövs:
5 dl mjölk
(eventuellt 1 tsk vaniljpulver)
60-80 g hackad mörk 70-procentig choklad alternativt 5 tsk kakaopulver
3 tsk socker, honung, lönnsirap eller muscovadosocker
Värm mjölken i en kastrull på medelvärme tills den nästan kokar. Fördela de andra ingredienserna i två koppar. Häll över den varma mjölken och rör om tills allt har löst sig. Du kan också pudra över lite kanel eller kardemumma som extra krydda.
Denna text är inte ett samarbete, utan en oberoende text.