Doktor.se

Ökad risk för att årets influensa blir intensiv

30 November, 2022 ・ 1 min

De senaste tre åren har spridningen av influensa varit relativt låg i Sverige. Experter ser en hög risk att årets influensa blir den värsta på flera år.

Australien har nyligen haft sin influensasäsong, och den visade sig vara kraftigare än på många år. Dessutom hade de samtidigt en hög spridning av covid-19. Experter befarar att årets influensa blir intensiv även i Sverige.

Befolkningen har sämre rustat immunförsvar

Restriktionerna under pandemiåren har gjort att befolkningen som helhet har sämre immunitet. Vårt immunförsvar är helt enkelt inte lika vältränat vad gäller dessa infektioner. Vaccinationer är en viktig åtgärd, både vaccin mot säsongsinfluensa och påfyllnadsdos av vaccin mot covid-19. Folkhälsomyndigheten betonar särskilt att personer i riskgrupper och vård och omsorgspersonal ska se till att ha ett gott skydd mot både säsongsinfluensa och covid-19.

Svårt att skilja på influensa och covid-19

Förkylning, influensa och covid-19 är alla luftvägsinfektioner orsakade av virus, och symtomen är likartade, till exempel feber, snuva, hosta och muskelvärk. Liksom under pandemin är det viktigt att stanna hemma om du har symtom, för att minska smittspridningen.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
30 November, 2022