Doktor.se

Övningar lindrar smärta av artros

31 Mars, 2023 ・ 2 min
Medicinskt granskad

Ungefär var fjärde person över 45 har artros. Besvären kommer gradvis när vi åldras, och leder i knän, höfter, rygg, fingrar och stortå är särskilt utsatta. En positiv nyhet är att kontinuerlig träning med anpassade övningar kan göra stor skillnad, särskilt vid artros i knän och höfter.

Symtomen vid artros blir vanligen mer och mer kännbara med tiden och det är vanligt att pendla mellan bättre och sämre perioder. Därför är det många som går alltför länge med besvär utan att söka hjälp. Vanliga symtom är till exempel smärta, stelhet och sämre rörlighet. Det kan också bildas knotiga benutväxter runt leden.

Anpassade övningar lindrar smärta

En viktig åtgärd för att lindra artros är förändringar i livsstilen. Det gäller särskilt vid artros i höfter eller knän.
De viktigaste förändringarna du kan göra är

  • Fysioterapi. Anpassade övningar som utförs kontinuerligt, 3–4 gånger i veckan, kan göra stor skillnad. Det är inte svåra övningar och de behöver inte ta längre tid än 5–15 minuter att genomföra. Tänk på att det kan ta två till tre månader innan du känner resultat.

  • Viktnedgång om du är överviktig. Även en liten viktminskning har betydelse för att lindra artros i knän, eftersom de bär så stor del av kroppsvikten.

Läs mer om artros här.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
31 Mars, 2023