Doktor.se

Pollensäsongen har börjat med al och hassel

7 Mars, 2024 ・ 2 min

Nu har al och hassel kommit igång på riktigt, och det finns risk för höga halter på några platser i de södra och mellersta delarna av landet. Även om du är allergisk mot björk kan det börja klia i ögonen redan nu, eftersom pollen från de här träden liknar varandra.

En kall vinter med mycket snö hindrar inte al och hassel från att börja få vårkänslor. Hasseln är alltid tidigt ute och kommer igång med sin blomning så fort det blir några plusgrader. Vid kallare väder stängs blomningen av, för att sedan fortsätta så fort det blir varmt igen.

Personer som är allergiska mot björkpollen känner ofta av när hassel och al drar igång. Det beror på att de här träden är besläktade, och delar av pollenkornen är mycket lika.

Vanliga tidiga symtom på pollenallergi

Tidigt på pollensäsongen är det vanligt att bli överrumplad av en plötslig trötthet. Andra vanliga symtom på pollenallergi är rinnsnuva, nästäppa, nysningar flera gånger i rad och kliande ögon.

Läs mer om behandling och vad du kan göra själv vid pollenbesvär .

pollenkalender & pollenprognos för Pollenallergi

Pollensäsongen 2024: Pollenprognos

Få hjälp nu vid pollenallergi

Snabb hjälp via chatt, video eller röstsamtal. Vi skriver även ut läkemedel på recept. Öppet alla dagar i veckan.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
Ewa Lundborg - Doktor.se7 Mars, 2024Filip Saxena, chefläkare - Doktor.se