Doktor.se

Råd för bättre ork under pollensäsongen

21 Mars, 2024 ・ 3 min
Medicinskt granskad

Genom att vara förberedd har du större chans att behålla orken genom pollensäsongen. Ett tips är att vårstäda och plocka undan onödiga saker så att det blir lättare att hålla rent hemma när pollenhalterna är som högst. Här är fler tips på vad du kan göra för att förbereda dig inför pollensäsongen.

Ett av de tidigaste vårtecknen är att pollenallergiker drabbas av en överväldigande trötthet. En del beskriver det som att bli golvad av sömnighet. Kliande ögon, kedjenysningar, och rinnsnuva är andra symtom. Under säsongen upplever många att det är svårt att orka som vanligt.

I Sverige är allergi mot björkpollen den vanligaste typen av allergi. Personer som har allergi mot björk kan ofta få symtom även av andra snarlika pollen, till exempel från hassel, al, bok eller ek. Eftersom hassel släpper pollen tidigt på året kan det ge symtom så tidigt som i februari.

Bättre ork under pollensäsongen

Det som får dig att må bra i stort, till exempel bra sömn, bra mat, regelbunden fysisk aktivitet, gör att du klarar av pollensäsongen bättre. Det är också bra att förbereda det du kan hemma. Här är tips på vad du kan göra för att preppa inför pollensäsongen:

  • Se till att du har de läkemedel du behöver. Gå igenom vilka läkemedel du har hemma. Om bäst-före-datum har passerat är det läge att fixa nya. Tänk på att öppnade förpackningar ofta har kortare hållbarhet, till exempel ögondroppar.

  • Nässköljare eller nässpray med saltlösning kan vara bra att ha hemma för att kunna skölja bort pollen.

  • Se över dina rutiner för mat och sömn, så din kropp orkar bättre.

  • Tänk igenom träning som funkar även vid höga pollenhalter. Simning och inomhusträning kan vara bra alternativ. Starta gärna allergianpassad träning redan nu, så är det större chans att du orkar hålla i den.

  • Vårstäda hemma och plocka undan onödiga saker så det blir lättare att dammsuga och våttorka under pollensäsongen.

  • Luftrenare kan vara ett alternativ att prova under säsongen. Om du har en luftrenare – kolla om du behöver byta filter.

  • Se över din dammsugare, så att du har bra filter. Kanske behöver det bytas?

  • Var uppmärksam på tidiga symtom, så du kan förändra dina vanor och ta de mediciner du behöver.

Få hjälp nu vid pollenallergi

Snabb hjälp via chatt, video eller röstsamtal. Vi skriver även ut läkemedel på recept. Öppet alla dagar i veckan.

Hjälper inte receptfri behandling mot din allergi?

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
21 Mars, 2024

Fler artiklar om pollen