Doktor.se

Så funkar mensförskjutning

13 Juni, 2024 ・ 2 min
Medicinskt granskad

Mens är inte bara blödningar. Mer än hälften har också andra besvär under mensen, till exempel smärta, illamående, kräkningar och huvudvärk. Mensförskjutning är en möjlighet att kunna skjuta på mensen vid särskilda tillfällen, till exempel om du ska resa.

Rikliga blödningar och svår smärta

Att ha mens är något som många kanske förknippar med en lindrig och hanterbar blödning. Men en hel del kvinnor har det betydligt tuffare under mensen. Det kan handla om rikliga blödningar som kräver täta byten av mensskydd, kraftig smärta, kramper, illamående, kräkningar eller huvudvärk.

Det är också vanligt att bli nedstämd, få svängigt humör och bli irriterad dagarna innan mens. Vid speciella tillfällen kan det därför vara skönt att ha alternativet att kunna skjuta upp mensen så att den kommer lite senare.

Få råd och hjälp med mensförskjutning

Snabb hjälp via chatt, video eller röstsamtal. Diagnos och behandling utan fysisk undersökning. Öppet alla dagar.

Två sätt att skjuta på mensen

Det finns huvudsakligen två metoder för mensförskjutning:

  • Förlänga menscykeln med hjälp av preventivmedel, till exempel om du använder p-piller eller andra hormonella preventivmedel. Rådfråga en barnmorska eller gynekolog för att få en instruktion om hur du går till väga.

  • Tillfällig behandling i form av tabletter med en hög dos gestagen, en syntetiskt framställd variant av vårt kroppsegna gulkroppshormon. Behandlingen måste starta några dagar innan din mens brukar börja, och förhindrar blödning.

Om du vill flytta fram mensen kan du kontakta oss på Doktor.se. Öppna appen och välj kategori Underliv för att komma vidare till mensförskjutning.
Läs mer om mensförskjutning här.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
13 Juni, 2024

Flera artiklar

Här hittar du artiklar om det senaste inom sjukvård, hälsa och medicin.