Så funkar mensförskjutning

Så funkar mensförskjutning
Mens är inte bara blödningar. Mer än hälften av de som menstruerar har också andra besvär, till exempel smärta, illamående, kräkningar och huvudvärk. Mensförskjutning innebär en möjlighet att kunna skjuta på mensen av praktiska skäl vid särskilda tillfällen, till exempel vid resa.

Rikliga blödningar, kramper och svår smärta

Att ha mens är något som många kanske förknippar med en lindrig och hanterbar blödning. Men en hel del kvinnor har det betydligt tuffare under mensen. Det kan handla om rikliga blödningar som kräver täta byten av mensskydd, kraftig smärta, kramper, illamående, kräkningar eller huvudvärk.

Det är också vanligt att besväras av nedstämdhet, svängigt humör och ökad irritation dagarna innan mens. Vid speciella tillfällen kan det därför vara skönt att ha alternativet att kunna skjuta upp mensen så att den kommer lite senare.

Två metoder för mensförskjutning

Det finns huvudsakligen två metoder för mensförskjutning:

  • Förlänga menscykeln med hjälp av preventivmedel, till exempel om du använder p-piller eller andra hormonella preventivmedel. Rådfråga en barnmorska eller gynekolog för att få en instruktion om hur du går till väga.
  • Tillfällig behandling i form av tabletter med en hög dos gestagen, en syntetiskt framställd variant av vårt kroppsegna gulkroppshormon. Behandlingen måste starta några dagar innan din mens brukar börja, och förhindrar blödning.

Om du vill flytta fram mensen kan du få hjälp inom 30 minuter hos vår samarbetspartner menskollen.se. Vill du hellre prata med en läkare? Kontakta oss på Doktor.se. I appen, välj kategori Underliv för att komma vidare till mensförskjutning.
Läs mer om mensförskjutning här.

Vill du få vårt nyhetsbrev?

  • Öppet alla dagar i veckan
  • 365 dagar om året
  • Direkt i mobilen
Skriv in ditt mobilnummer här så skickar vi nedladdningslänk till din mobil! Supersmidigt.
Ange telefonnummer
Kontrollera telefonnummer och försök igen.
Vi samarbetar med