Doktor.se

Så kan du lindra allergi mot gräspollen

2 Juli, 2021 ・ 2 min

Allergi mot gräspollen är en av de vanligaste formerna av pollenallergi. Säsongen har sin kulmen mitt i sommaren men det är många sorters gräs som kan ge allergi. Här finns tips för hur du kan lindra symtomen.

Säsongen för gräspollen (gräsallergi) är lång, och för vissa innebär allergibesvären en plåga hela sommaren. De flesta blir hjälpta av receptfria läkemedel, till exempel tabletter som innehåller antihistamin. Nässpray med kortison kan också hjälpa. Det finns också effektiv nässpray som innehåller både kortison och antihistamin.

Utöver läkemedel finns det saker du kan göra själv för att lindra symtomen av din pollenallergi. Det är svårt att helt undvika pollen, men här har vi samlat några tips:

  • Byt kläder och skölj ur håret när du varit ute och kommer hem.

  • Förvara de kläder du har på dig när du är ute på ett annat ställe än dina inomhuskläder.

  • Försök hålla ditt sovrum fritt från pollen genom att byta lakan ofta, inte torka tvätt utomhus och hålla dörr och fönster stängda under dagen.

  • Undvik nära kontakt med husdjur med päls, som kan ha fått med sig pollen i pälsen.

  • Var mer noggrann med att städa under pollensäsongen, både dammsugning och våttorkning.

Livsmedel som kan ge korsallergi

En del som är allergiska mot gråbo känner även av vissa livsmedel, en reaktion som kallas korsallergi. Om du känner av vissa livsmedel kan du må bättre av att undvika dem under pollensäsongen. Här är exempel på livsmedel som du kan reagera mot om du har gräsallergi:

  • Morot

  • Selleri

  • Paprika

  • Senap

  • Kryddväxter, till exempel koriander persilja, basilika eller oregano

Om besvären inte ger sig

Vid stora besvär av gräspollen där receptfri behandling inte ger effekt kan du kontakta vården för att få hjälp med läkemedel på recept. Det kan också vara aktuellt med en så kallad allergivaccination inför nästa år, som innebär att du får en behandling som gör att du kan vänja kroppen vid gräspollen, så att du tål mer och mer och till sist får mindre symtom. En sådan behandling startar några månader innan pollensäsongen, och följer ett visst schema.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
2 Juli, 2021

Fler artiklar om pollen