Det är vanligt att känna oro och ångest inför att vardagen drar igång igen efter en längre ledighet. Övergången till vardagen kan kännas stressande även för vuxna, vilket kan smitta av sig på barnen.
Äldre barn kanske kan sätta ord på sina känslor, men för yngre barn kan oron visa sig på andra sätt. De kan till exempel bli mer kinkiga, bråkiga eller ”klängiga”. De kan märka att en förändring är på gång, men kanske inte riktigt förstår vad. Det är vanligt att även äldre barn lever ut sin oro snarare än att prata om den.
Tips för att underlätta starten
Det finns mycket du kan göra som förälder för att hjälpa ditt barn med övergången till vardagen igen. Här är några tips.
En vecka innan skolstart är det läge att börja sätta vardagsrutiner som realistiska sovtider och att plocka fram kläder inför nästa dag. Få tips och inspiration i vår artikel om att återställa dygnsrytmen efter semestern.
Börja prata om att det snart är slut på lovet, och vad ni behöver fixa inför skolstarten. Kanske är skolkläderna för små? Behövs ny ryggsäck? Låt barnet vara med och planera vad det vill ha på sig och ta med sig första dagen.
Ordna träffar med en eller flera klasskompisar inför starten, så de hinner återknyta kontakten.
För många barn (särskilt yngre) kan det hjälpa att besöka skolan/förskolan. Ni kan kika in genom fönstren, leka på gården, kolla om allt är sig likt och prata om hur det blir att börja igen.
Validera barnets känslor genom att bekräfta att det kan kännas nervöst eller oroligt att komma tillbaka, men att det snabbt brukar gå över och bli roligt.
Bestäm något roligt ni ska göra tillsammans för att fira att barnet klarat av att gå till skola/förskola igen.
Då bör du söka hjälp
De flesta barn kommer in i vanorna igen ganska snabbt. Om du märker att ångesten över att börja skolan är kraftig, håller i sig längre än några veckor och påverkar vardagen, kan det vara bra att söka hjälp. Ångest hos barn kan också yttra sig som utbrott, rastlöshet, irritabilitet, sömnsvårigheter, svårigheter att sova ensam, magont och trötthet.
För barn upp till sex år kan du vända dig till din barnavårdscentral, och för äldre barn kan du vända dig till din vårdcentral. Doktor.se har både vårdcentraler och barnavårdscentraler på flera orter som du kan vända dig till.