Doktor.se

Så kramas du för bättre hälsoeffekter

23 September, 2022 ・ 2 min

Att kramar gör under för hälsan är välkänt. Kramar gör oss till exempel gladare, mindre stressade och ger bättre motståndskraft mot infektioner. Men visste du att vissa kramar kan ge bättre hälsoeffekter än andra? Här är tipsen på hur du får till de bästa kramarna.

Om du redan har tröttnat på höstens infektioner kanske det bästa du kan göra är att satsa på att kramas (förstås i kombination med näringsrik mat och tillräckligt med sömn). Vetenskapen visar nämligen att kramar gör oss mer stresståliga och minskar risken för förkylning och infektioner. Även om alla kramar tycks bra, finns det vissa tekniker som kan ge en extra hälsoboost:

  • Håll om med lagom tryck. Det är viktigt att inte kramas för löst (eller för hårt) utan hålla om ordentligt och trycka till alldeles lagom. Själva trycket i kramen stimulerar den del av nervsystemet som gör oss lugna.

  • Släpp inte för snabbt. När vi kramas frisätts hormonet oxytocin, ett av kroppens bästa må-bra-ämnen, som också underlättar anknytning. Men det krävs en lite längre kram för att frisättningen ska kicka igång. Det finns olika uppgifter om hur lång tid som krävs, men ett enkelt riktmärke är att slappna av och låta kramen pågå tills båda känner sig lugnare, sådär en 10–20 sekunder.

  • Långkrama de du står nära. Forskning på bebisar visar att långa kramar från någon som bebisen redan knutit an till ger bäst effekt. Och samma logik kan överföras till äldre barn och vuxna. Det är helt enkelt inte bekvämt att långkrama vem som helst. Passa på med de du står nära, där det känns naturligt.

En dos närhet på andra sätt

Men vad gäller för närstående som kanske inte gillar att stå stilla och kramas länge? Det kan till exempel vara halvstora barn eller tonåringar i känslig ålder. Då finns andra sätt att ge välbehövlig närhet. Här är några exempel:

  • Att kramas ordentligt med full närvaro, men kortare stund.

  • Att se till att ha kramar som rutin, till exempel en liten morgonkram och godnattkram.

  • Att sitta nära och hålla om när ni tittar på film.

  • Att ge nackmassage.

  • Att låta även halvstora barn sitta i knät om de tar initiativ till det, och passa på att hålla om.

  • Att ge annan närhet i förbifarten, som att hålla i över axlarna eller klappa över ryggen när du går förbi.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.