Hemorrojder är utbuktande vener i nedre ändtarmen och runt anus, en sorts åderbråck täckt av slemhinna. Hemorrojder kan utvecklas inuti ändtarmen, så kallade inre hemorrojder. De kan också utvecklas under huden runt anus; då heter det yttre hemorrojder.
Symtomen på hemorrojder beror på vilken typ av hemorrojder du har. Du kan ha både inre och yttre hemorrojder samtidigt.
Inre hemorrojder ligger inne i ändtarmen. Du kan oftast inte se eller känna dem, men de kan blöda när du bajsar, ofta utan smärta. Du kanske märker små mängder ljusrött blod på ditt toalettpapper eller i toaletten. Ibland kan en inre hemorrojd passera genom analöppningen när du krystar, vilket kan göra ont.
Yttre hemorrojder sitter under huden runt anus. Symtom kan vara klåda och svullnad runt anus, blödning och smärta.
När blod samlas i en yttre hemorrojd och bildar en propp, kallas det för en trombotiserad hemorrojd. Det kan resultera i en hård, missfärgad knöl nära anus, med svår smärta och svullnad som följd.
Hemorrojder är inte farligt, men blod i avföringen kan bero på andra sjukdomar än hemorrojder. Sök därför vård på din vårdcentral om du ser blod på toalettpappret eller i toaletten. Om du har stora mängder rektal blödning, yrsel, eller svimning bör du söka vård akut.
Varför uppstår hemorrojder?
När venerna i nedre ändtarmen utsätts för ökat tryck kan de börja bukta ut. Det ökade trycket kan uppstå till exempel när du krystar i samband med förstoppning, eller om du sitter länge på toaletten. Andra orsaker till ökat tryck i ändtarmen kan vara fetma, graviditet och fiberfattig kost.
Risken för hemorrojder ökar ju äldre du blir, eftersom vävnaderna som stöder venerna i ändtarmen och anus försvagas och sträcks med åldern. Detta kan också hända under graviditeten eftersom barnets vikt sätter press på analregionen.
Vad kan jag göra själv?
Det bästa sättet att förhindra hemorrojder är att undvika förstoppning:
Se till att du äter mycket frukt, grönsaker och fullkorn (öka mängden fibrer stegvis för att undvika problem med gas).
Drick mycket vätska, 6 till 8 glas vatten varje dag, för att hålla avföringen mjuk.
Håll dig fysiskt aktiv – det förhindrar förstoppning.
Försök att undvika långa perioder av sittande. Att sitta för länge, särskilt på toaletten, kan öka trycket på venerna i anus. Krysta inte när du bajsar, eftersom det också skapar ett större tryck.
Oftast går hemorrojder över av sig själva. För att tillfälligt lindra smärta och klåda kan du köpa receptfria krämer på Apoteket, och smörja på dina hemorrojder.
När egenvård inte hjälper
Om du har väldigt stora besvär av dina hemorrojder kan det bli aktuellt med behandling. De två vanligaste metoderna är gummibandsligatur och injektion:
Gummibandsligatur går ut på att man sätter ett gummiband runt basen av en inre hemorrojd för att avbryta blodflödet. Hemorrojden dör och faller av inom en vecka.
Injektionsbehandling går ut på att injicera en kemisk lösning i slemhinnan. Avsikten är att skapa en kemisk reaktion som framkallar fibros, vilket gör att hemorrojder inte kan bildas.
I ovanliga fall kan hemorrojderna behöva opereras bort.
Efter behandling av de akuta besvären är det viktigt att förebygga nya besvär, framför allt genom att motverka förstoppning. Livsstilsförändringar är en viktig del. I många fall kan du vara hjälpt av att få recept på medel som hjälper till att göra avföringen lagom mjuk. Läs mer om att bedöma din avföring i vår artikel "Vad säger din avföring om din hälsa?"
Du kan vända dig till oss på Doktor.se för att få råd och hjälp vid förstoppning och problem med hemorrojder.