Doktor.se

Vad säger din avföring om din hälsa?

27 April, 2023 ・ 4 min

Både färgen, formen och lukten på din avföring är viktiga tecken på hur du mår. Vår läkare Filip Saxena svarar på frågor om hur bajset bör se ut, hur ofta du bör bajsa, och när du bör söka vård.

I många kulturer talar man om mag- och tarmhälsans betydelse för hela måendet. Själen sitter i magen, brukar det heta, och visst är det så att en mage och tarm i balans gör det mycket lättare att leva. Men vad är egentligen tecken på bra avföring, hur ska det se ut och kännas? Vi bad Filip Saxena som är chefläkare på Doktor.se att reda ut begreppen.

Är det många som har svårt att prata om bajs?

För oss läkare är det här något helt naturligt att prata om, men visst finns det många som tycker att det känns pinsamt. Då kan det vara viktigt att vi som läkare tar upp ämnet och ber patienten beskriva sina avföringsvanor.

Hur ser normalt bajs ut?

Vi försöker undvika att prata om normalt och onormalt eftersom det kan skapa mycket onödig oro. Ett verktyg som vi använder inom vården för att bedöma bajs, eller avföring som vi ofta säger, är Bristolskalan, som beskriver avföringens konsistens på hela skalan från hårda pluttar som är svåra att bajsa ut till vattnig diarré. Det är bra att befinna sig i mitten, inte för löst och inte för hårt, utan en avföring som håller ihop i en mjuk, brun korv med jämn yta. Ett annat sunt tecken är att korven glider ut lätt, och att du känner dig helt tömd efteråt. Samtidigt kan avföringen ändras lite från dag till dag, det är inte något att bekymra sig om.

Hur ofta ska man bajsa?

Det är också svårt att ge ett generellt svar på, och skiljer sig mycket åt mellan individer. Vissa bajsar några gånger i veckan, medan andra tömmer tarmen en eller två gånger om dagen. Om du bajsar färre än tre gånger per vecka, och det tar tid och är svårt, då klassas det som förstoppning. Om du däremot behöver gå många gånger per dag och har vattnig avföring räknas det som diarré. Att bajsa en till tre gånger per dag är en bra målbild. Även här kan det skilja sig lite från dag till dag, person till person, och det är helt normalt.

Varför får man hård avföring?

Vanliga orsaker till förstoppning är att du druckit för lite, fått i dig för lite fibrer och rört dig för lite. Du kan också få förstoppning av olika läkemedel, till exempel järn eller starka smärtstillande preparat. Om du har långvarig förstoppning är det bra att söka vård och få hjälp att ta reda på orsaken.

Finns det någon sittställning som gör det lättare att bajsa?

För många går det ganska lätt att bajsa genom att sitta som vanligt på toalettstolen. Men om det tar tid eller är trögt kan du prova att sitta lätt framåtlutad, ungefär som om du skulle sitta på huk. Du ska inte krysta fram bajset, eftersom det ökar risken för hemorrojder.

Är det vanligt att bajsa oftare när man har mens?

Ja, det är det faktiskt. Det är också vanligt att bli trögare i magen strax innan mensen, och att tarmarna kommer igång igen när mensen kommer. De första mensdagarna kan bajset vara lite mjukare än normalt. Det har med hormoner att göra.

Varför får man vattnig avföring eller diarré?

Diarré är ett symtom på att något inte är som det ska i tarmarna. Det kan vara tillfälligt, till exempel vid matförgiftning, vinterkräksjuka eller i samband med en svår luftvägsinfektion. Det kan också bero på andra orsaker, som laktosintolerans eller någon tarmsjukdom. Diarré hos riktigt små barn, yngre än två månader, vill vi inom vården alltid kolla upp. Hos vuxna är det bra att söka vård om diarré inte gett med sig inom några dagar, eller om du blir väldigt sjuk med hög feber.

Vad kan svart bajs ha för orsak?

Om du tar järntillskott kan du få svart bajs, eller mörkare färg än du är van vid. Svart avföring kan också vara ett tecken på levrat blod från en blödning någonstans i mag-tarmkanalen. Det kan ha flera orsaker, till exempel ett blödande magsår, tarmsjukdom eller cancer. Svart avföring är något som du ska ta upp med din läkare för att utreda orsaken.

Vad kan gult bajs bero på?

Tillfälligt gul färg är inte något att bekymra sig över, men om du har gulaktig avföring i flera veckor bör du kolla upp det. Det finns flera tänkbara orsaker, till exempel problem med lever, gallblåsa eller bukspottskörteln. Det kan också bero på andra saker, som långvarig stress eller en tarminfektion.

Rött blod i avföringen då – vad kan orsaken vara?

Blod i avföringen kan till exempel bero på ytliga sår, hemorrojder, tarmfickor som är inflammerade eller sår inne i tarmen. Då ska du boka tid på din vårdcentral för att undersöka vad det beror på.

Om du har besvär med mage eller tarm kan du vända dig till oss på Doktor.se. För frågor och rådgivning kan du kontakta oss via appen. För att få hjälp med provtagning och eventuell behandling kan du vända dig till våra vårdcentraler. Vi har vårdcentraler från Malmö till Gällivare, hitta din vårdcentral här.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
27 April, 2023