Doktor.se

Sammantagna livsstilen påverkar hälsan mest

29 December, 2023 ・ 2 min
Medicinskt granskad

I stället för att titta på en riskfaktor i taget har forskare i Halmstad studerat kombinationer av flera faktorer. Till exempel att du röker, äter ohälsosamt och inte är fysiskt aktiv. Resultatet visar vilken god vana som har särskilt stor betydelse.

Forskning om hur livsstilen påverkar hälsan är ofta inriktade på en riskfaktor i taget. Det finns mycket kunskap om hur till exempel fysisk aktivitet, rökning och kost påverkar hälsan. Däremot finns det färre studier kring kombinationer av olika faktorer.

Forskare från Högskolan i Halmstad har därför tittat på hur kombinationer av ohälsosamma levnadsvanor påverkar hälsan hos patienter med spondylartrit, ett samlingsnamn för inflammatoriska ryggsjukdomar.

BMI, kost och träning

Studien fokuserade på tre faktorer: BMI som en indikator för kosthållning, självrapporterad fysisk aktivitet och användning av tobak. Resultaten visar att 83 procent av de tillfrågade 1400 personerna hade minst en riskfaktor för ohälsa, och drygt 40 procent hade två eller tre faktorer.

Gruppen som uppfyllde två eller flera riskfaktorer hade mer ohälsa i form av sämre livskvalitet, sämre fysisk funktion, mer sjukdomsaktivitet, mer smärta, trötthet, och mer ångest och depression.

Fysisk aktivitet har stor betydelse

Något som stack ut var att de personer som var tillräckligt fysiskt aktiva var mindre trötta, och hade mindre sjukdomsaktivitet även om de också rökte och hade förhöjt BMI. 

Fokus för studien var personer med inflammatorisk ryggsjukdom, men det är troligt att resultaten gäller även befolkningen i stort. Det är lätt hänt att ha flera ohälsosamma vanor, och då är det ännu viktigare att försöka förebygga ohälsa. En god vana som är särskilt viktig att hålla fast vid är fysisk aktivitet.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.