Doktor.se

Skärpta åtgärder ska fördröja spridning av omikron

10 December, 2021 ・ 3 min
Medicinskt granskad

Nu skärps corona-rekommendationerna igen: Undvik att resa kollektivt i rusningstid, jobba hemifrån när du kan, testa dig vid symtom och vid hemkomst efter resa. Med åtgärderna hoppas Folkhälsomyndigheten fördröja en allmän spridning av omikron.

Rekommendationer från 8 december

Folkhälsomyndigheten införde tidigare i veckan åtgärder för att försöka fördröja spridningen av omikron. Åtgärderna liknar de som gällt tidigare vid perioder av ökad smittspridning, och gäller både ovaccinerade och vaccinerade personer:

  • Hålla avstånd och undvika trängsel

  • Undvika kollektivtrafik om möjligt, och att använda munskydd om trängsel inte kan undvikas

  • Jobba hemifrån om du kan

  • Välj digitala möten framför fysiska när det är möjligt

Rekommendationerna gäller till och med den 31 januari 2022.
Om smittspridningen ökar ytterligare kan fler åtgärder bli aktuella.

Vaccinationsbevis vid större arrangemang

Från första december kan du behöva visa upp ett så kallat vaccinationsbevis (covidbevis) om du går på konsert, bio, teater eller andra evenemang inomhus för mer än 100 personer. Åtgärden utgör ett alternativ till andra smittskyddsåtgärder, och arrangören behöver till exempel inte begränsa antalet besökare.

Strängare regler utan vaccinationsbevis

Arrangörer som väljer att inte kontrollera vaccinationsbevis måste i stället vidta andra smittskyddsåtgärder, bland annat:

  • Att deltagare i arrangemanget har en sittplats.

  • Att sällskap ska kunna hålla en meters avstånd från andra.

  • Att antalet deltagare i ett sällskap max får vara åtta personer.

  • Att deltagare ska erbjudas handdesinfektion eller möjlighet att tvätta händerna.

Testning vid inresa från alla länder utanför Norden

Alla som varit i ett land utanför Norden den senaste veckan rekommenderas att PCR-testa sig för covid-19. Testet ska ske så snart det går efter hemkomsten, helst samma dag. Det gäller alla utom barn i förskoleåldern – även de som är vaccinerade och de som har haft covid-19 senaste halvåret. Du ska göra ett nytt test även om du nyligen testat dig och visat ett negativt test vid inresan.

Personer som vistats i länder i södra Afrika: Sydafrika, Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Mocambique, Namibia, Eswatini (Swaziland) rekommenderas att stanna hemma i sju dagar efter inresa in Sverige. Det gäller både vuxna och barn.

Tillbaka till allmän testning vid symtom

Tidigare under hösten ändrades rekommendationen så att vaccinerade inte behövde testa sig vid symtom. Men nu bör återigen alla vuxna och barn med symtom att covid-testa sig, även vaccinerade och personer som tidigare haft covid-19.

Familjekarantän återinförs vid positivt test

Om en i hushållet testar positivt för covid-19 gäller återigen att alla som bor i samma hushåll ska testa sig och stanna hemma i sju dagar. Det gäller oavsett ålder, och även för de som är vaccinerade och utan symtom.  Personer med symtom ska testa sig direkt, och de som inte har symtom ska testa sig fem dagar efter att den sjuka i hushållet provtogs.

Symtomfria personer som haft konstaterad covid-19 det senaste halvåret behöver inte testa sig eller stanna hemma.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
10 December, 2021