Doktor.se

Skiftet till vår kan trigga nedstämdhet

14 Mars, 2024 ・ 4 min

Våren innebär ett dramatiskt skifte från mörker till ljus, och för många är det en välkommen förändring. Men stora förändringar kan också ta kraft. Hos vissa kan skiftet leda till nedstämdhet, eller till och med en årstidsbunden depression. Här tipsar vi om vad du kan göra för att få mer energi och ork i övergången mellan vinter och vår, och när du bör söka hjälp.

Plötsligt händer det - vårljus, fågelkvitter, takdropp, snödroppar i rabatten och påskfjädrar i affärerna…. Morgnar och kvällar är påtagligt ljusare, och vintern börjar förlora sitt grepp. Förmodligen påverkas de flesta av oss av stora skiften mellan årstider, men olika mycket.

Hos en del kan skiftet till och med trigga något som kallas för årstidsbunden depression. Det vanligaste är att få problem under hösten som fortsätter under vintern och går över när ljuset återvänder på våren. För en del blir det i stället våren som för med sig en nedstämdhet som kan vara över både vår och sommar.

Ljuset kan störa sömnen

Det finns många teorier kring varför våren kan utlösa en depression. Biologisk påverkan av ljuset är en tänkbar orsak, till exempel med sämre sömn eller ändrade hormonnivåer. Det kan också hänga samman med de krav som vår och försommar ofta innebär, i form av att klara jobb och vardag. Dessutom behöver sommar och semester planeras.

Det kan också kännas svårt att leva upp till normen av att vara glad och utåtriktad, och bli lycklig av vårljuset. Än så länge finns enbart teorier och vi vet inte vad som egentligen ligger bakom. Troligen en kombination av flera faktorer.

Lätt att halka ur sina rutiner

När vi blir nedstämda och deprimerade är det lätt att vi tappar våra vanliga rutiner. Vi kanske sover mer än vanligt eller sämre än vanligt. Orken kanske inte finns att laga den mat vi egentligen mår bra av, utan vi kanske hoppar över måltider, eller småäter i stället för att fixa riktigt mat. Det kan kännas lättare att jobba hemifrån om möjligheten finns, vilket kan göra att gränserna mellan jobb och fritid suddas ut.

Skärmar och stillasittande

Det är också vanligt att nedstämdhet leder till att bli mer passiv i vardagen. Det är lätt att tänka sig att vila ska göra det bättre. En lägre energinivå kan leda till att vi hoppar över aktiviteter som vi egentligen vet att vi mår bra av. Kanske blir det hellre en favoritserie i soffan än att gå ut på en promenad. Valet kan kännas skönt för stunden, men i längden gör det att vi riskerar att må sämre. Det skapar en ond spiral, där vi blir mer och mer passiva, och därmed mer nedstämda.

Åtta tips på vad du kan göra för att få mer vårenergi

Här finns tips på vad du kan göra för att må bättre:

  1. Gå ut i solen. Det underlättar för skiftet mellan vinter och vår att komma ut i ljuset. Helst varje dag.

  2. Behandla pollenallergi. Om du känner av allergi, se till att få behandling så du kan leva som vanligt.

  3. Håll i träningen. Försök få till rörelse i vardagen, helst flera gånger om dagen. Det kan vara pausgymmastik eller raska promenader.

  4. Se över alkoholvanorna. Alkohol kan förvärra nedstämdhet. Därför bör du dra ner på alkohol eller undvika det helt i perioder när du mår dåligt.

  5. Satsa på mellanmål. Försök att göra sunda val när det gäller mat. Genom att regelbundet äta nyttiga mellanmål minskar du risken att falla för sötsuget.

  6. Håll på sovtider. Sträva efter att ha regelbundna tider för sömnen. Om ljuset gör att du vaknar alltför tidigt kan du fundera över åtgärder för att göra sovrummet mörkare.

  7. Begränsa skärmtiden. Försök att göra andra saker än att titta på skärm. Gå ut och gå, ring en vän eller läs en bok.

  8. Sök hjälp. Om du misstänker att du har en depression bör du söka hjälp.

Om du tror att du har drabbats av en årstidsbunden depression kan du vända dig till oss på Doktor.se för att få hjälp. Vi har vårdcentraler på många orter som du kan vända dig till.

 

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
Ewa Lundborg - Doktor.se14 Mars, 2024Filip Saxena, chefläkare - Doktor.se