Doktor.se

Slutspurt för att kolla upp vaccin inför julens resor

30 November, 2022 ・ 3 min

Rekommendationer om resevaccin ändras från år till år. Därför är det bra att alltid kolla upp vad som gäller för ditt resmål i god tid innan avresan. Helst ska du ta reda på vaccinbehovet senast en månad innan det är dags att resa så att du hinner komplettera och få ett fullgott skydd, men det är bättre att vaccinera lite sent än inte alls.

Alla som ska resa utomlands rekommenderas att ha så kallat grundskydd, vilket innebär att vara vaccinerad mot stelkramp, difteri, polio och mässling. Grundskyddet ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn. Vuxna behöver ta en påfyllnadsdos mot difteri och stelkramp i 30-årsåldern, och därefter vart 20:e år. Påfyllnadsdoserna behöver du själv se till att få. Om du inte sparat dina vaccinationsintyg, och inte vet när du fick sista dosen bör du kontakta en vaccinationsmottagning för rådgivning.

Tidigare rekommendation kan ha ändrats

Din risk att bli sjuk under resan påverkas inte bara av resmålet och dina resvanor, utan också av din ålder, din hälsa i övrigt och de eventuella sjukdomar du redan har. Dessutom uppdateras rekommendationer om vaccinering ständigt beroende på smittläget i olika delar av världen. Därför är det en god idé att kolla upp vad som gäller för ditt resmål, även om det är en plats du besökt tidigare.

Rekommendationen är att uppdatera eventuella vacciner minst en månad innan du ska resa. För mer exotiska resmål, eller om du har en underliggande sjukdom, är det bra att kolla upp behovet av vaccinering två till tre månader innan du reser.

Skydda dig under resan

Under resan kan du minska risken att smittas av sjukdomar genom att tänka på följande:

  • Undvika förorenat vatten. Om du inte är säker på vattenkvaliteten bör du hålla dig till att dricka flaskvatten, och undvika isbitar (ofta gjorda av kranvatten) i kalla drycker.

  • Tvätta händerna innan du ska äta och efter toalettbesök.

  • Välja mat med omsorg. Väl tillagad varm mat ger mindre risk att drabbas av smitta som kan överföras från mat.

  • Skydda dig mot insekter. Täckande kläder, myggnät och insektsmedel ger ett ytterligare skydd mot sjukdomar som överförs via insekter.

  • Gå med skor på stranden. Vid tropiska resmål där det finns risk att smittas av parasiter är det säkrast att inte gå barfota i sanden, utan ha skor på fötterna.

  • Säkert sex. Använd kondom om du har sex med en ny partner under resan.

Många vaccin kan du ta på våra egna vårdcentraler som finns över hela landet. Hitta en vårdcentral nära dig och se om de erbjuder det vaccin du önskar.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
30 November, 2022