Doktor.se

Snabbtest för covid-19 är ett bra komplement

21 Januari, 2022 ・ 3 min
Medicinskt granskad

I och med den ökade smittspridningen har efterfrågan på PCR-tester skjutit i höjden. När det inte är möjligt att ta ett PCR-prov är snabbtester som utförs hemma ett bra alternativ.

Det finns två olika tester som kan användas för att påvisa en pågående covid-19 infektion. Det ena är det så kallade PCR-testerna som bokas via 1177.se. Det andra är antigentest, snabbtest, som du kan köpa själv, till exempel på apotek. Men vad är skillnaden mellan testerna?

Här är en kort beskrivning:

Antigentest (snabbtest) kan upptäcka små fragment (bitar) som är specifika för coronaviruset. Det är inte lika känsligt för mycket små virusmängder, och rekommenderas därför främst om du har symtom. Testet kan utföras hemma och ger svar inom 15-30 minuter.

PCR-test är den vedertagna metoden för att säkert fastställa en pågående infektion av SARS-CoV-2. Testet påvisar förekomst av RNA (virusets genetiska material) som är specifikt för viruset. Testet är mycket känsligt och kan upptäcka små mängder av virus även innan infektionen gett symtom, eller flera veckor efter en infektion. En nackdel är att det tar längre tid att få svar på testet, och att köerna för att kunna testas är mycket långa.

Nu prioriteras PCR-test för personer med medicinska behov, personal inom vården och äldreomsorgen. Dessutom adderades nyligen ytterligare prioriterade grupper, nämligen elever i grund- och gymnasieskolan samt personer vars närvaro behövs på arbetsplatsen.

Snabbtester ska användas vid rätt tillfälle

Under pandemin har snabbtesternas säkerhet ifrågasatts. Men de tester som uppfyller Folkhälsomyndighetens krav anses vara ett bra komplement till PCR-tester för att avgöra om du är smittsam just nu. De ger säkra resultat när de är korrekt utförda. Testet ger bäst resultat när det tas de fem första dagarna av en infektion som ger symtom, då virusmängderna i kroppen är höga. När de används på det sättet stämmer resultaten väl överens med PCR-tester.

Tidigare gällde att ett positivt antigentest behövde följas upp med ett PCR-test för att säkerställa att det rör sig om covid-19. Den rekommendationen tas nu bort. I stället gäller att om du har fått ett positivt svar på antigentest ska du stanna hemma i minst fem dagar. Du ska också känna dig återställd och ha varit feberfri i 48 timmar.

Förkylningssymtom är förmodligen omikron

Just nu är smittspridningen på rekordhöga nivåer, och därför är det inte längre möjligt att masstesta alla potentiellt smittade individer. De som har förkylningssymtom har antagligen omikron, och det bästa är att försätta sig i karantän tills symtomen är över.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
21 Januari, 2022