Doktor.se

Sök hjälp vid ångest som blir ett hinder i livet

9 September, 2022 ・ 3 min

För en del är höstmånaderna de mysigaste på hela året. Andra förknippar hösten med mörker, ångest och en hel del negativa känslor. Men är det bara att bita i det sura äpplet, eller kan man göra något åt ångest? Svaren är ja, och ja.

Alla har ångest ibland

Ångest är en känsla som alla människor lever med. Att ha ångest inför till exempel en tenta är helt normalt. Det är till och med ganska bra, eftersom det hjälper oss att mobilisera våra resurser. Men om ångesten blir så stor att den blir ett hinder, till exempel att du inte längre kan fokusera på vardagen, dina relationer eller det som är viktigt i just ditt liv, då är det kanske läge att söka hjälp.

Obehag, spänningar och rastlöshet är vanliga symtom

Ångest kan yttra sig på olika sätt för olika personer men vanligt är en känsla av obehag, att det liksom kryper under huden, och en vilja att fly eller undvika det jobbiga. Det förekommer också ofta mycket oro i samband med ångest. Rastlöshet, spändhet, koncentrationsproblem, irritation, sömnproblem och trötthet är andra symtom på svår ångest. En del börjar undvika saker som triggar ångest. Det kan göra att livet blir allt mer begränsat.

Tecken på att du bör söka hjälp för ångest

Om du upplever ett eller flera av symtomen nedan, och känner att de begränsar dig, kan det vara bra att söka hjälp:

  • Ångest som gör att du känner dig väldigt orolig och rastlös.

  • Spändhet och smärta i kroppen.

  • Sömnproblem, att du inte kan sova på grund av oro.

  • Återkommande panikattacker.

  • Kroppsliga symptom så som hjärtklappning eller orolig mage.

  • Du börjar undvika situationer som triggar ångest; så som kollektivtrafik, platser med mycket människor.

  • Fobier, till exempel fobi mot djur, platser, kräkningar eller social fobi.

Internetbaserad terapi fungerar bra mot ångest

För den som lider av svår ångest finns flera olika typer av hjälp att få. En vanlig form av behandling är traditionella psykologsamtal, antingen fysiskt eller digitalt. En annan behandlingsform som har gediget vetenskapligt stöd är internetbaserad kognitiv beteendeterapi (IKBT). Det är en metod som ger väldigt fina resultat vid behandling av ångest. IKBT är en strukturerad form av terapi där patienten följer veckokapitel med övningar samt får återkoppling från sin psykolog via textmeddelanden. Metoden passar särskilt bra för den som är motiverad att ta tag i sin ångest och samtidigt vill ha en flexibel behandling som går att genomföra närsomhelst och på en plats som passar dig.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
9 September, 2022