Doktor.se

Soleksem vanligare på försommaren

29 Maj, 2024 ・ 2 min
Medicinskt granskad
Bild på soleksem på vuxen. BIlden visar små rödaktiga upphöjda prickar på ljus hud som varit i solen. Hud som täckts av axelband är inte påverkad.

Efter första riktiga kontakten med solen efter vintern är det vanligare att få soleksem. Eksemet kan komma timmar eller till och med dagar efter att du solat. Här är tips på vad du kan göra för att lindra besvären.

Soleksem är vanligast på ljus och känslig hud, och särskilt vanlig under vår och försommar. Det är också vanligare hos kvinnor än hos män. Vad som gör att sol ger eksem hos vissa är inte helt klarlagt, men troligen är det en allergisk reaktion på UVA strålar.

Vanliga symtom på soleksem

Det typiska vid soleksem är att få kraftig klåda på hud som varit i solen. Det är också vanligt att få röda prickar, knottror eller små blåsor. Reaktionen kommer inte direkt, utan timmar eller dagar efter att du solat.

Få hjälp vid soleksem direkt i appen.

Få snabb hjälp och bedömning av dina hudutslag alla dagar i veckan.

Så behandlar du soleksem

Om du drabbats av soleksem ska du ta det lugnt med solandet några dagar tills huden har läkt. Du kan lindra besvären genom att

  • kyla huden, till exempel med kylbalsam eller en fuktig handduk

  • använda receptfri kräm med kortison

  • stilla klådan med receptfria allergitabletter som innehåller antihistamin.

Om du har svårt att bedöma vad det är du drabbats av kan du få råd och hjälp genom att vända dig till oss på Doktor.se. Likaså om du har svåra soleksem eller ofta får soleksem. I många fall läker eksemen av sig själva.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
29 Maj, 2024

Här finns fler somriga artiklar

Här finner du våra artiklar där vi skriver om det senaste inom sjukvård, hälsa och medicin.