Doktor.se

Stå, sitta eller ligga på jobbet?

8 Januari, 2021 ・ 3 min

Att stå och jobba för bättre hälsa har varit en trend. I och med det ökade hemarbetandet under pandemin har många saknat sina höj- och sänkbara skrivbord. Men ger det verkligen bättre hälsa att stå och jobba? Nej, egentligen inte visar det sig. Det viktigaste är pauser, variation och vardagsmotion.

Stillasittande är inte bra för hälsan. Det kan leda till för tidigt åldrande och rent av för tidig död. Därför har det varit en trend att ha höj- och sänkbara skrivbord för att kunna växla mellan att stå och sitta. Det är en god tanke, men nu visar det sig att passivt stående inte heller är särskilt bra, i alla fall inte under längre stunder. En kanadensisk studie som följt över 7000 personer under 12 års tid visar att personer som stod upp och jobbade hade högre risk för hjärtsjukdom. Men studien gällde personer som stod och jobbade större delen av dagen, långa stunder i sträck. Det är inte heller bra, eftersom passivt stående innebär att det blir tyngre för venerna att transportera blodet tillbaka till hjärtat. Kärlen i benen mår bäst då benen är i rörelse.

Slutsatsen är helt enkelt att kroppen egentligen mår bäst av rörelse och variation, vilket kanske inte är det lättaste en arbetsdag framför datorn.

Här är några tips för att må bättre:

  • Byt arbetsställning flera gånger under dagen. Stå, sitt, ligg, lägg upp benen. Det viktiga är att försöka undvika att ha samma position i flera timmar. Sätt alarmet på mobilen och växla.

  • Om du har ett stillasittande jobb är det viktigt att du tar pauser och rör dig. Ett bra tillfälle kan vara under digitala möten, stäng av kameran en stund och kör lite benböj eller hopp på stället. Kanske kan ni göra det till en gemensam möteskultur?

  • Om du har ett arbete som är fysiskt krävande är det tvärtom viktigt att du tar pauser och sätter dig ner.

  • Vardagsmotion är ett bra sätt att öka mängden rörelse under dagen. Om du jobbar hemifrån kan du gå ut en promenad innan du börjar som om du skulle gå till jobbet. Eller ta en promenad på lunchen.

  • Koppla rörelser till vanor/pauser du redan har. Till exempel fem armhävningar innan varje kopp kaffe, tio benböj efter toalettbesök eller att ta tio upphopp innan varje möte.

Det absolut viktigaste är att på olika sätt få till en variation. Att växla mellan aktivitet och vila, och inte belasta kroppen ensidigt.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
8 Januari, 2021