Doktor.se

Test av träningsappar och olympiska spel för barn

8 Juli, 2021 ・ 4 min

Vi har testat tre träningsspel som rekommenderas för barn, både Pokémon och den svenskutvecklade Runbit som förvandlar din stad till ett spel. Det tredje spelet vi testade var Nintendos OS-variant, för barn som blivit inspirerade av de kommande spelen i Tokyo.

Vår testpatrull bestod av Isak och Elsie, båda 10 år, träningsglada och med vana av konsolspel och appar. De fick ange plus och minus med varje spel, och betygsätta det på en skala där 1 är sämst och 5 är bäst. Betyget sattes utifrån hur kul spelet var och hur bra träning det gav.

Runbit

Runbit är ett svenskutvecklat spel där mobilens karta över närområdet förvandlas till ett spel. Spelet har flera funktioner. De första fyra är funktioner där appen automatiskt utformar uppdrag åt dig, och i det femte kan du själv utforma uppdraget som du vill. Du kan testa Runbit gratis i 10 minuter. För längre speltid kostar appen 40 kr som en engångskostnad.

  • Plocka föremål, vilket innebär att gå på en skattjakt och fånga in olika föremål som står stilla i olika delar av närområdet

  • Fly från monster, du behöver springa snabbt för att hålla dig undan från monster som är rörliga på kartan. Du kan se när de närmar sig och springa iväg.

  • Fånga djur, att fånga djur samtidigt som du springer. Uppdraget kan vara att fånga ett visst antal, eller så många som möjligt en bestämd tid. Djuren rör sig, så du behöver ibland springa snabbare för att fånga dem.

  • Följ ett spår, fånga in ett antal föremål genom att följa ett spår på kartan.

  • Anpassat uppdrag, en funktion där du själv kan placera in föremål, monster och djur i ett anpassat uppdrag.

Plus med spelet:

Det är bra gjort, lätt att förstå och inte för svårt. Det var kul att djuren och monstren rörde sig, och det är ett bra sätt att lära sig att läsa kartor. Att bli jagad av monster var allra roligast. Då sprang vi så det brände i tårna. Anpassat uppdrag var lite krångligt för då var man tvungen att placera ut föremålen själv.

Minus med spelet:

Det passar för en lång promenad med föräldrar, eller om man bara behöver gå ut lite. Det var inte så kul att man vill göra det varje dag.

Träningsbetyg: 4

Pokémon GO

Pokémon spelas på olika sätt, med samlarkort, spelkonsol eller med mobilen. Den spelform vi testade är Pokémon GO som är ett sätt att med hjälp av appen komma ut och röra på sig. Liksom Runbit är det ett spel där kartan över ditt närområde förvandlas, och i detta fall blir befolkad av Pokémon som är små monster av olika slag. Spelet innebär att du fångar och samlar på olika Pokémon genom att kasta bollar på dem. Sen går du till olika PokéStop för att samla på dig nya bollar och presenter. Du kan också delta i virtuella strider, dels på så kallade gym som finns utomhus och dels genom att hitta andra spelare i appen. Pokémon är en gratisapp.

Plus med spelet:

Det är kul att springa runt och fånga varelser, det ger rörelse på ett roligt sätt. Det är också kul att göra det tillsammans med kompisar eller föräldrar. Det är inte så roligt att vi vill göra det hela tiden.

Minus med spelet:

Det är rätt enkelt att fånga saker så det är ingen utmaning fysiskt. Det är många monster på samma ställe, så det är bara att stå och ta dem. Man går mest och behöver inte springa.

Träningsbetyg: 2

Nintendo Switch: Mario & Sonic at the Olympic Games

För dem som har Nintendo finns ett flertal spel som erbjuder träning. För barn som blivit inspirerade av OS-sändningarna kan det passa bra att själva få prova på de olympiska grenarna via Mario Supersonic Olympic Games. Eftersom spelen blev uppskjutna heter spelet ändå Tokyo Olympic Games 2020, men det finns också äldre versioner från tidigare OS. En nackdel är att både konsol och spel är dyra att köpa.

Plus med spelet:

Det finns mycket att välja på, och man rör sig mycket eftersom man kan välja att använda rörelser istället för knapparna när man spelar. Det är roligt att få prova alla sporter som är med i OS. Ett annat plus är att man kan spela flera ihop. Det här spelet är så roligt att vi skulle kunna köra det ofta.

Minus med spelet:

Vissa sporter är lite komplicerade, och det är svårt att tajma det och göra på ett särskilt sätt. En del sporter blir man inte så svettig av, det beror på vad man kör.

Träningsbetyg: 4

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
8 Juli, 2021