Doktor.se

Tips som hjälper vid torra ögon

4 Mars, 2022 ・ 2 min
Medicinskt granskad

Mycket skärmarbete i torr inomhusluft kan ge problem med torra ögon. Med ökande ålder blir problemen allt vanligare. Här är tips som kan lindra besvären, och minska den skavande känslan i ögonen.

Ögonen täcks av tårfilm, en tunn vätska som smörjer och skyddar. Förutom vatten innehåller vätskan fett, som förhindrar vatten från att dunsta, och slem som ser till att tårvätskan sprids jämnt över ögats yta.

När du arbetar koncentrerat vid en skärm i torr inomhusluft är det lätt att få problem med torra och skavande ögon. Med ökande ålder minskar dessutom tårproduktionen, vilket gör att problem med torra ögon blir vanligare. Det är också vanligt att torra ögon rinner mer, eftersom ögonen försöker kompensera genom att producera extra tårvätska.

Om du känner av torra ögon, eller att ögonen ofta rinner kan du behöva tänka mer på åtgärder du själv kan göra för att minska besvären. Här är några tips:

  • Torr inomhusluft på vintern ökar risken för torra ögon. Luftfuktigheten kan ökas med en luftfuktare.

  • Undvik att få luftblås in i ögonen, till exempel av AC i bilen, eller andra typer av fläktar.

  • Skydda ögonen med glasögon i vind och blåst.

  • När du arbetar framför skärm ska du ha skärmen nedanför din ögonhöjd, så att du kan se bra utan att ha ögonen vidöppna.

  • Ta pauser och vila med ögonen slutna efter mycket tid framför skärm.

  • Använd tårersättningsmedel regelbundet om du behöver.

Läs mer om torra ögon.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
4 Mars, 2022