Doktor.se

Torr och glåmig? 5 tips som hjälper

18 Februari, 2022 ・ 2 min
Medicinskt granskad

Det är mycket vanligt med torr hud under vintermånaderna. Om vi lägger till vinterns alla infektioner och dagar i karantän är det lätt att känna sig både torr och glåmig. Här är 5 tips för förnyad spänst och lyster.

Vintern är den tid på året då huden brukar bli som mest torr och glåmig. Den här vintern är inget undantag, och de höga smittotalen i både covid-19, influensa och vinterkräksjuka har inte gjort lystern bättre. Här är fem tips som motverkar glåmighet:

  • Träna så du svettas. Genom raska promenader eller svettig träning ökar du blodcirkulationen i huden. Svett och träning verkar både rengörande och föryngrande.

  • Rengör huden med milda produkter. Välj rengöringsprodukter som inte torkar ut. Tvättolja kan vara ett bra alternativ.

  • Smörj huden (inklusive fötterna) varje dag. Använd gärna produkter som innehåller fuktbindande ämnen på kroppen och fötterna som till exempel karbamid, propylenglykol, glycerol eller mjölksyra.

  • Prova ansiktsolja. Det är vanligt att vara torrare på vintern än sommaren, och kanske ger inte din vanliga ansiktskräm tillräckligt med fukt och fett till huden. Då kan du prova att lägga till en mild olja avsedd för ansiktet. Du kan antingen blanda olja och ansiktskräm i handen, eller applicera några droppar olja efter krämen. Det ger också ett extra bra skydd om du ska vara ute i kallt väder.

  • Var noga med sömnen. Att sova gott gör under för hela kroppen inklusive huden. Det gör också att humöret blir bättre, och allra viktigast för din lyster är hur du mår.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
18 Februari, 2022