Doktor.se

Torra slemhinnor i underlivet är vanligt i alla åldrar

3 November, 2023 ・ 4 min
Medicinskt granskad

Torra slemhinnor i underlivet är ett vanligt problem som kan uppstå i olika faser i livet. Maria Björnesjö är barnmorska på Doktor.se och svarar här på frågor om vad det kan bero på, och ger tips på vad du kan göra själv.

Hur märker man om man har torra slemhinnor i underlivet?

Det vanligaste är att det kliar, skaver och att det helt enkelt inte känns skönt. Andra tecken är att det känns obehagligt eller svider i samband med vaginala samlag. Det kan lätt bli små sår och sprickor, och du kan bli mer mottaglig för svampinfektioner. Upprepade urinvägsbesvär som urinvägsinfektioner, ökade trängningar eller en obehagskänsla kan också bero på att underlivet är för torrt. Man kan faktiskt även uppleva att man får mer flytningar trots att underlivet känns torrt.

Hur ska slidan och underlivet kännas?

Egentligen ska underlivet inte kännas alls, det ska inte besvära dig. Alla kvinnor har flytningar och det är naturligt att underlivet är fuktigt. Flytningarna håller underlivet rent och skyddar mot infektioner. Ett underliv i naturlig balans luktar också lite lätt syrligt, det beror på den naturliga bakteriefloran som har till syfte att upprätthålla en bra pH-balans i underlivet.  Ibland kan doften från underlivet förändras under menscykeln, eftersom pH-balansen förändras.

Hur ska flytningarna se ut?

Flytningar förändras som sagt under menscykeln, men de är ofta vitaktiga eller genomskinliga och lite slemmiga.  I samband med ägglossning är flytningarna rikligare och ser ut ungefär som rå äggvita, står man på ett preventivmedel som förhindrar ägglossning påverkas såklart flytningen av det. När kvinnor är sexuellt upphetsade blir flytningarna också rikligare.

När ska jag reagera på att något inte är som det ska med mina flytningar?

Om du upplever att dina flytningar förändras på ett sätt som du inte känner igen ska du kolla upp det. Det kan till exempel vara att flytningarna börjar lukta annorlunda, blir mer gråaktiga, skummiga, gryniga eller grönaktiga. Barnmorskorna på Doktor.se kan hjälpa till med rådgivning om du har funderingar kring dina flytningar, och vi kan även hjälpa till med hemtester för bakteriell vaginos, svamp och klamydia.

Varför blir underlivet för torrt?

Det finns flera orsaker till att underlivet känns torrt och irriterat. Ibland är det kortvariga besvär relaterat till något tillfälligt, som för mycket badande på sommaren, men ibland kan det vara mer långvarigt. Här är exempel på orsaker som kan ligga bakom:

  • Lägre nivåer av östrogen vid olika faser i livet, till exempel när du är gravid, om du ammar, och i samband med klimakteriet. Från klimakteriet och uppåt i ålder är torra och sköra slemhinnor i underlivet mycket vanligt och nästan alla kan få bra hjälp för det.

  • Överdrivet tvättande med produkter som inte är anpassade för underlivet gör att slemhinnorna torkar ut. Slemhinnorna i underlivet är självrenande, och mår inte bra av tvål.

  • Preventivmedel och andra läkemedel kan ibland ge torrare underliv. Upplever du att du fått problem efter att du börjat med preventivmedel kan du höra av dig till Doktor.se för ett eventuellt byte av preventivmedel

  • Sjukdomar som ger torrare slemhinnor, vissa kroniska sjukdomar så som Sjögrens Syndrom och diabetes kan ge sköra och torra slemhinnor.

Vad finns det för behandling vid torrt underliv?

Det viktiga är att hitta den bakomliggande orsaken till att underlivet känns torrt och irriterat. Behandlingen är individuellt anpassad utifrån vilken orsak som finns till besvären, som till exempel vid klimakteriet kan lokal behandling med östrogen hjälpa bra.

Är det viktigt att behandla torrt underliv?

Ja, om underlivet är för torrt ökar det risken för infektioner, till exempel svampinfektioner eller urinvägsinfektioner. Om du har sex fast du är för torr kan det göra ont, vilket kan leda till en ond spiral i form av spänningar, slidkramp och ett negativt påverkat sexliv.

Finns det något jag kan göra själv?

Tvätta aldrig underlivet med tvål. Det ska bara sköljas med ljummet vatten och eventuellt någon skonsam oparfymerad olja, och du ska aldrig tvätta eller skölja upp i slidan, den är som sagt självrengörande.  Smörj gärna in det yttre delarna av underlivet efter att du duschat. Det behöver inte vara någon dyr intimprodukt utan går bra med till exempel babyolja. Sen vill jag slå ett slag för glidmedel. Det är en fantastisk produkt och något som jag tycker fler skulle använda oavsett om man upplever problem med torra slemhinnor eller inte. Det finns i många olika utföranden och det är bara att prova sig fram tills man hittar det man gillar.

När bör jag söka vård?

Om du har besvär i underlivet som du inte får bukt med på egen hand bör du söka vård.

Du ska också söka vård om du har smärta, flytningar du inte känner igen, om det gör ont eller svider när du kissar eller om du har andra tecken på infektion i underlivet.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
Ewa Lundborg, Medicinsk redaktör - Doktor.se3 November, 2023Filip Saxena, chefläkare - Doktor.se