Doktor.se

Träna med halsont eller en förkylning – risker och råd

10 Mars, 2023 ・ 2 min
Medicinskt granskad

Är det farligt att träna med halsont? För den som kommit igång med regelbunden träning kan det vara segt när förkylningar sätter käppar i hjulen. Vad gäller egentligen, är det farligt att träna med halsont eller en förkylning? Filip Saxena, läkare på Doktor.se reder ut begreppen.

Är det farligt att träna om jag är förkyld?

Om du har feber eller ont i halsen ska du aldrig träna. Det allvarligaste skälet är att du kan drabbas av hjärtmuskelinflammation, en infektion som kan vara både farlig och långdragen. Risken är störst i början av infektionen. Därför ska du avstå från din vanliga träning så länge du är förkyld.

Gäller det all träning, finns det något jag kan göra?

Så länge du fortfarande har feber, halsont eller känner dig medtagen ska du inte träna alls. När det gått några dagar och du känner dig piggare kan du försöka med anpassad träning som inte är så ansträngande. Det är ett bra sätt att se till att du inte kommer av dig med dina träningsrutiner. Du kan till exempel gå längre promenader, göra teknikövningar eller lättare styrketräning. En god tumregel är att inte göra träning som du blir andfådd av så länge du har en infektion i kroppen.

Hur länge ska jag vänta innan jag börjar träna som vanligt igen?

Du ska vänta tills du är frisk innan du börjar träna igen. Var uppmärksam på hur du mår, och ta det lite lugnare inledningsvis. Om du tränar för hårt för snabbt är risken att du får bakslag och mår sämre igen. Det är rimligt att det tar några veckor innan du kan träna som vanligt igen efter en kraftig förkylning.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
10 Mars, 2023