Doktor.se

Träning kan hjälpa mot ofrivilliga pruttar

11 November, 2022 ・ 3 min

Att det läcker gas eller avföring är ett ganska vanligt problem, och det blir vanligare med ökande ålder. Ibland behövs behandling i form av till exempel hjälpmedel eller en operation. Vid lindriga besvär kan det för många räcka långt med bäckenbottenträning.

Analinkontinens är ett relativt vanligt problem som det sällan pratas om. Det innebär att du ofta får bråttom att hinna till toaletten i tid, att du kan läcka lös eller fast avföring i underkläderna och har svårt att hålla tillbaka pruttar. Eller uttryckt på vårdspråk – en sänkt förmåga att kontrollera gaser och avföring. Det drabbar någonstans mellan 2–10 procent av befolkningen, blir vanligare med ökad ålder och förekommer nästan lika ofta hos män och kvinnor.

Ta reda på orsaken

Analinkontinens kan bero på många saker, och därför behöver du våga ta upp problemet med din läkare (eller barnmorska). Behandlingen anpassas sedan beroende på vad som orsakat problemen. Det finns också en hel del du kan göra själv för att försöka minska lindriga besvär. Här är några exempel:

  • Eftersträva lagom fast avföring. Se till att äta kost som gör din avföring så fast att risken för läckage minskar, men tillräckligt mjuk för att du inte ska bli förstoppad. Prata gärna med en dietist om du känner dig osäker.

  • Ät mindre av livsmedel som ger gaser. Var sparsam med gasbildande mat som lök, kål, ärtor och bönor, för att minska risken för ofrivilliga pruttar.

  • Bajsa regelbundet. Se till att bajsa när du behöver, och stressa inte.

  • Fysisk aktivitet. Rörelse och träning stimulerar tarmmotoriken och gör det lättare att bajsa regelbundet.

  • Bäckenbottenträning. Bäckenbotten är en böjlig platta i bäckenet som bland annat ger stöd för ändtarm, urinrör och slidan så att du kan hålla tätt. Gör knipövningar dagligen för att träna upp musklerna i ändtarmsöppningen. Det kan göra det lättare att hålla tätt.

Bäckenbottenträning – tips för att komma igång

Det svåraste steget är att hitta tid att göra träningen regelbundet. En annan svårighet kan vara att hitta rätt muskler. Det finns många instruktioner för bäckenbottenträning på nätet om du googlar. Du kan också få hjälp av en fysioterapeut för att säkerställa att du gör rätt.

  • Hitta en position där du kan vara helt avslappnad. Det kan vara liggande på rygg, eller sittande på en stol.

  • Hitta dina bäckenbottenmuskler genom att knipa ihop muskeln runt ändtarmen som om du ska hålla inne gaser. Håll i några sekunder. Slappna av. Växla sedan mellan knip och vila tio gånger.

  • Se till att inte spänna skinkor, mage eller ben, utan att det är rätt muskler som jobbar.

  • Du kan känna med ett finger runt ändtarmen för att säkerställa att det är rätt muskler som knips ihop.

När du hittat rätt muskler finns många olika övningar du kan använda dig av, till exempel att kunna knipa och slappna av väldigt snabbt, att kunna knipa en längre stund (till exempel en minut i sträck), eller i olika positioner (stående, liggande eller sittande).

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
11 November, 2022