Doktor.se

VAB med pigga barn, vad gör man?

9 Februari, 2023 ・ 3 min

Den här tiden på året kantas för många av vab-dagar. När barn är på bättringsvägen kan de ofta vara både pigga och rastlösa, men inte tillräckligt friska för att gå till skola eller förskola. Skärm, film och spel kan då vara en lösning en del av dagen, men det är inte alltid lätt att hitta på andra roliga aktiviteter för pigga barn. Här är några tips.

Att vara hemma med sjuka barn, och dessutom en feberfri dag för att undvika smittspridning, kan få den mest tålmodiga förälder på fall. Här är tips på aktiviteter som kan få dagen att gå:

  • Vattenlek i badkar eller dusch. Yngre barn kan sysselsättas med burkar, mått och skedar. Du kan också färga vattnet med vattenfärger och penslar, eller låta barnet måla på sig själv.

  • Raklödderstricket. Raklödder är ett lätt sätt att få en halvtimme att gå utan skärm. Låt ditt barn gegga med lödder i en balja (kanske finns gömda saker i löddret?), smeta in hela sig eller varför inte garnera en ”tårta” eller skriva med fingrarna i utsmetat raklödder. Bara fantasin sätter gränsen!

  • Gör ooblek. Ooblek är en magisk smet tillverkad av potatismjöl och vatten (ungefär 2 dl mjöl till 1 dl vatten) som är både hård och mjuk på samma gång, så kallad ”icke-newtonsk vätska”. Krama den snabbt så blir den en hård boll, släpp taget så rinner den ut – mycket fascinerande att experimentera med. Det blir rejält kladdigt men är lätt att torka bort.

  • Laga mat. Vissa barn klarar att hjälpa till med den matlagning du själv tänkt ut, andra ”kan själv” och vill laga mat efter eget huvud. Om du ger barnet de minsta måtten och en mindre mängd billiga torrvaror går det bra att röra ihop egna degar. Om ni bakar degen i ugnen eller steker den i stekpannan kan det bli bra mat till dockor och gosedjur.

  • Hinderbana. Bygg upp en hinderbana som barnet kan använda för att krypa, klättra och få utlopp för energi. Använd gärna garn eller tejp för att skapa fler hinder att hoppa över eller klättra under.

  • Använd skogen. Om det finns möjlighet att komma ut i skogen mitt på dagen är det en perfekt lekplats för barn. Glöm inte matsäcken!

  • Skapa av skräp. Toapappersrullar, kartonger, gamla mjölkpaket och slitna kläder är bra material för eget skapande. Med lite tejp och fantasi går det att skapa nya världar.

  • Hjälpa till. Att få vara med och hjälpa till är en underskattad sysselsättning.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
9 Februari, 2023