Att njuta av shopping kan vara olika för olika personer. För någon kan det vara att köpa smarta lösningar som hjälper i vardagen, till exempel prylar för hemautomatisering som gör det möjligt att styra lampor, dörrar och rullgardiner. För en annan kan det vara att uppdatera garderoben och hitta den perfekta kombinationen av väskor och skor. Alla köper saker, där en del inköp kan ses som nödvändiga och andra mindre nödvändiga, vilket är helt normalt.
Lustfylld shopping kan ge en kick som de flesta kan kontrollera, och använda sig av i rimliga doser, det är inte något bekymmersamt. Men för vissa kan shopping utvecklas till ett beteende som liknar ett beroende. Även om shoppingberoende inte är en formell diagnos finns det som ett välkänt uttryck för ett beteende som kan bli ett problem.
Shoppingberoende kan beskrivas som ett tvångsmässigt och dåligt fungerande beteende kring inköp, där shoppingen går ut över relationer, ekonomi och livet i stort. Det är då vanligt att shoppingen används som en flykt från att känna ångest eller andra obehagliga känslor.
Shoppingberoende – varningssignaler
Här är exempel på olika typer av osunt beteenden kring shopping, som på sikt kan leda till problem:
Att du jagar efter nya inköp även fast du inte behöver något
Att du köper saker för att trösta dig själv när du mår dåligt
Att du skäms över hur mycket du shoppar, och gömmer undan nya inköp
Att du ofta köper saker du aldrig använder
Att du tar lån för att ha råd att shoppa
Om du känner igen dig i dessa beteenden kan det vara bra att söka hjälp i form av samtalsterapi innan det gått så långt att det går ut över din ekonomi och dina relationer.