Doktor.se

Våra bästa tips på nyttigare julgodis

20 December, 2024 ・ 4 min
Medicinskt granskad
Bilden visar mandarinklyftor med ena änden doppad i mörk choklad som ligger på ett bakplåtspapper. Chokladen är strösslad med havssalt och hackade nötter.

Julens sötsaker behöver inte vara onyttiga. Ett smart knep är att lägga till mer frukt och minska på det tillsatta sockret. Kvalitet över kvantitet är en annan bra strategi. Här tipsar vi om recept som är fulla av nyttiga råvaror som frukt, nötter och mörk choklad.

1. Chokladdoppade mandariner med flingsalt och nötströssel

Ingredienser:

  • 2 mandariner (skalade och klyftade)

  • 100 g mörk choklad (minst 70 % kakao)

  • 1 nypa flingsalt

  • 1/2 dl rostade och hackade nötter (t.ex. mandlar, hasselnötter eller pistagenötter)

Gör så här:

  1. Skala mandarinerna och dela dem i klyftor. Se till att de är torra så att chokladen fäster ordentligt.

  2. Smält chokladen i ett vattenbad eller försiktigt i mikrovågsugn (i korta intervaller, rör om mellan varven).

  3. Doppa mandarinklyftorna till hälften i den smälta chokladen och lägg dem på ett bakplåtspapper.

  4. Strössla direkt över flingsalt och hackade nötter innan chokladen stelnar.

  5. Låt klyftorna stelna i kylskåpet i cirka 20–30 minuter.

Vi har öppet hela julhelgen

Om du behöver rådgivning eller behandling för sjukdomar eller besvär kan du alltid vända dig till oss. Vi har öppet alla dagar i veckan, året runt.

2. Raw pepparkakscheesecake-bitar

Ingredienser:

  • 2 dl mandlar

  • 10 färska dadlar

  • 1 tsk kanel

  • 1/2 tsk kardemumma

  • 1-2 msk vatten
    Fyllning:

  • 3 dl cashewnötter (blötlagda i 4–6 timmar)

  • 1 dl kokosolja (smält)

  • 2 msk agavesirap eller honung

  • 1 tsk vaniljpulver

  • 1/2 tsk kanel

  • Saften från 1 citron

Gör så här:

  1. Mixa mandlar, dadlar och kryddor till en smulig deg och tryck ut med fuktiga fingrar i en liten bakform klädd med bakplåtspapper.

  2. Mixa cashewnötter, kokosolja, agavesirap, citronsaft och kryddor till en krämig smet.

  3. Bred ut fyllningen över botten och ställ i frysen i ca 2 timmar.

  4. Skär i små bitar och förvara i kylen.

3. Rawfood-bollar doppade i choklad

Ingredienser:

  • 1 dl havregryn

  • 1 dl mandlar (eller valfria nötter)

  • 15 torkade dadlar (urkärnade)

  • 2 msk kakao

  • 2–3 msk vatten

  • 100 g mörk choklad

Gör så här:

  1. Mixa havregryn och mandlar i en matberedare tills det blir ett fint smul.

  2. Tillsätt dadlar, kakao och 2 msk vatten. Mixa till en kladdig och jämn massa. Justera med lite mer vatten om det behövs för rätt konsistens.

  3. Forma små bollar av smeten med händerna.

  4. Smält chokladen i ett vattenbad eller försiktigt i mikrovågsugn (i korta intervaller, rör om mellan varven).

  5. Doppa rawfood-bollarna till hälften i den smälta chokladen och lägg dem på ett bakplåtspapper.

  6. Låt stelna i kylskåpet i cirka 20–30 minuter.

Tips: För extra variation kan du smaksätta smeten med en nypa vaniljpulver eller lite finrivet apelsinskal för en fräsch twist!

4. Mjuk knäck med kokosmjölk

Ingredienser:

  • 1 dl kokosgrädde

  • 1 dl kokossocker (finns i välsorterade matbutiker eller på hälsokostaffärer)

  • 1/2 dl hackade mandlar

  • 1/2 tsk vaniljpulver

  • 1 nypa flingsalt

Gör så här:

  1. Blanda kokosmjölk och kokossocker i en kastrull och låt sjuda på låg värme i ca 20 minuter, tills det tjocknat rejält.

  2. Rör ner hackade mandlar, vaniljpulver och en liten gnutta salt.

  3. Fördela smeten i knäckformar och låt stelna i kylen (Det blir inte hård knäck, utan mer som mjuk kola).

5. Chokladbräck med nötter och bär

Ingredienser:

  • 150 g mörk choklad (minst 70 % kakao)

  • 1 dl blandade nötter (t.ex. mandlar, valnötter, pistagenötter)

  • 1/2 dl torkade bär (t.ex. tranbär, gojibär eller blåbär)

  • En nypa flingsalt

Gör så här:

  1. Smält mörk choklad över vattenbad eller i mikrovågsugnen.

  2. Bred ut chokladen tunt på ett bakplåtspapper.

  3. Strö över hackade nötter, bär och flingsalt.

  4. Låt stelna i kylen och bryt sedan i bitar.

Ont om tid?

En snabbversion till nyttigare efterrättsbord är att duka fram mandariner och andra vackra frukter, köpa färdiga smaksatta dadlar och bryta bitar av mörk kvalitetschoklad.

Har du en sjukdom som kräver anpassad kost? Doktor.se har dietister vid många av våra vårdcentraler som kan hjälpa dig att skräddarsy din kost för att må så bra som möjligt.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
20 December, 2024

Här hittar du fler artiklar

Varje vecka publicerar vi artiklar där vi skriver om det senaste inom sjukvård, hälsa och medicin. Här hittar du ett urval av våra senaste artiklar om mat för hälsan.