Tiden mellan nyår och påsk går många på högvarv. Det är lätt att förstå varför perioden kallas för oxveckorna, ett äldre ord för särskilt tunga arbetsveckor. Den här tiden på året är det mycket vanligt att känna sig extra trött. Vi bad vår läkare Filip Saxena svara på frågor om trötthet, när man bör söka vård för trötthet och vad det går att göra själv för att bli piggare.
Varför är det så vanligt att vara trött den här tiden på året?
Vinterhalvåret är mer påfrestande för kroppen, och det är något som är lätt att glömma bort. Så här års har vi haft en lång period av få soltimmar, kyla och många infektioner i omlopp. Allt det sliter på kroppen på olika sätt, och de resurser vi har börjar helt enkelt ta slut. Att det sedan är få lediga dagar gör att det finns mindre tid att fylla på med ny kraft.
Har du några tips för att bli piggare?
Absolut, det finns mycket du kan göra själv. Här är några tips:
att få tillräckligt med sömn, minst sju timmar varje natt
att undvika att dricka kaffe för sent om du har svårt att sova
att dra ner på alkohol, eftersom det ger sämre sömnkvalitet
att hålla igång fysiskt - all form av rörelse är bra.
att ta flera pauser under dagen
att avsätta tid för återhämtning om du haft det stressigt.
Nu när ljuset kommer tillbaka är det också smart att fylla på med dagsljus. Gärna promenader ute i naturen.
Kan trötthet ha medicinska orsaker?
Ja ibland är extra trötthet ett symtom på en sjukdom, brist eller liknande. Om du känner att du har brist på ork på ett sätt du inte känner igen tycker jag du ska ta kontakt med din läkare och få hjälp att ta reda på orsaken.
Vad är fatigue, och hur skiljer det sig från vanlig trötthet?
Fatigue betyder trötthet på franska, och är ett ord som används inom vården för att beskriva extrem trötthet vid olika sjukdomar. Det som kännetecknar fatigue är att du inte blir piggare även om du vilar, och att lättare blir helt slutkörd. Det är en trötthet som påverkar dig både fysiskt och psykiskt. Du får till exempel ofta svårare att koncentrera dig och fatta beslut. Du kan känna dig tung, och att musklerna blir svagare. Helt enkelt – en genomgripande trötthet som påverkar hela kroppen.
Kan du ge exempel på sjukdomar som ger trötthet?
Extrem trötthet är vanligt vid flera olika sjukdomar och besvär. Här är några exempel:
hypotyreos, brist på sköldkörtelhormon
post-covid, eller som en följd av andra kraftiga infektioner.
När bör jag söka vård för trötthet?
Om du känner en extrem trötthet som inte ger med sig fast du vilar och har försökt anpassa din livsstil bör du söka vård. Andra varningssignaler är att du är så trött att det påverkar din förmåga att klara av vardagen, eller att du också har andra symtom du inte känner igen.
Du kan söka vård hos oss på Doktor.se för att få råd och hjälp vid extrem trötthet. Sök vård direkt i appen, eller på en av våra vårdcentraler.