Doktor.se

Varför blir barn och äldre sjukare av RS-virus?

8 December, 2023 ・ 4 min
Medicinskt granskad

Nu ökar spridningen av RS-virus, en infektion som är tuffast för små barn och äldre. Varför drabbas de hårdast? Vår läkare Filip Saxena förklarar.

Vad är RS-virus?

RS-virus står för respiratoriskt syncytialvirus, där respiratoriskt innebär något drabbar andningsvägarna. Det är en vanlig orsak till infektioner med förkylningssymtom den här tiden på året. Infektioner av RS-virus kommer i årliga epidemier under vintern, och nu har säsongen börjat.

För de flesta ger RS-virus relativt lindriga förkylningssymtom, men det pratas mycket om viruset eftersom vissa grupper kan bli väldigt sjuka. Det är främst barn som är födda för tidigt (prematurt) eller har vissa lung- eller hjärtsjukdomar som har en högre risk för att få allvarlig sjukdom av RS-virus.

Hur smittar det?

RS-virus är mycket smittsamt. Smittan sker främst vid fysisk kontakt med någon som har infektionen, exempelvis om man tar i hand, pussas eller kramas. Virus kan också färdas i luften via vätskedroppar om någon smittad person hostar eller nyser. För att bli smittad måste virus komma i kontakt med slemhinnor i ögon, näsa eller mun.

Varför är RS-virus jobbigare för små barn?

RS-virus ger en infektion med ett tjockt segt slem, och eftersom små barn har väldigt små luftrör täpps de lättare igen. Spädbarn upp till sex månaders ålder andas främst med näsan, och när de ammar får de svårt att andas. Det gör att de får i sig mindre näring och vätska och lätt blir uttorkade.

Hur märks det om ett barn har vätskebrist?

Håll koll på att det regelbundet kommer kiss i blöjan, och hur barnet mår. Märker du att barnet är slött, hängigt, inte ammar ordentligt och har torra blöjor så är det tecken på vätskebrist.

När det gäller äldre, varför drabbas de hårdare av RS-virus?

I takt med att vi blir äldre blir immunförsvaret sämre vilket kan leda till att förmågan att bekämpa infektioner exempelvis RS-virus försämras, vilket i sin tur kan leda till komplikationer, till exempel i form av lunginflammationer.

Äldre personer och personer med nedsatt immunförsvar, hjärt-lungsjukdom eller kroniska sjukdomar tillhör riskgruppen för RS-virus. Därför är det viktigt att de är mer försiktiga för att undvika att bli smittade, till exempel undviker kontakt med personer som är sjuka.

Vad är skillnaden mellan en övre och en nedre luftvägsinfektion?

Övre luftvägsinfektioner är det vi brukar kalla en förkylning, med symtom från de övre luftvägarna, det vill säga näsa, öron, hals och bihålor.

Nedre luftvägsinfektioner är när infektionen gått djupare ner i luftrören och lungorna. Vanliga symtom är att få besvärlig hosta, och i värsta fall kan det bli svårt att andas.

Kan man bli immun mot RS-virus?

Ett spädbarn som har haft en RS-virusinfektion är immun en mycket kort tid och kan sedan få infektionen igen. Ungefär vid två års ålder har de flesta barn haft en eller flera RS-virusinfektioner vilket har bidragit till att det finns en viss mängd skyddande antikroppar mot virus i blodet, och framtida RS-virusinfektioner brukar bli mycket lindrigare. Dessutom har luftrören då hunnit bli större, vilket också underlättar.

Vad kan man göra för att undvika att spädbarn ska bli smittade?

Det bästa sättet att undvika smittspridning är att tvätta händerna ofta när det är förkylningstider. Tvätta noggrant med tvål och vatten, och använd gärna handsprit. Tänk på att vara extra försiktig med nära kontakt, som pussar och kramar, då du själv är förkyld, och alltid hosta eller nysa i armvecket. Undvik att ta med ditt barn till platser där det vistas mycket folk, till exempel caféer och affärer.

När bör man söka vård för de här symtomen?

När det gäller barn ska du söka vård omgående om barnet är allmänpåverkat, får påverkan på andningen, exempelvis får tungt att andas och har snabb andning eller kraftig hosta. Sök också vård om gående om barnet får tecken på vätskebrist, till exempel verkar slött, hängigt och inte kissar.

För äldre personer gäller också att söka vård om symtomen blir mycket kraftiga och ger allmänpåverkan.

Du kan alltid vända dig till oss på Doktor.se för hjälp med rådgivning och bedömning av dina symtom. Vid svåra symtom hos små barn ska du däremot söka vård akut genom att ringa 112.

 

 

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
8 December, 2023

Senaste artiklar

Här finner du våra artiklar där vi skriver om det senaste inom sjukvård, hälsa och medicin.