Vad är RS-virus?
RS-virus är mycket smittsamt, och en vanlig orsak till infektioner med förkylningssymtom den här tiden på året. Infektioner av RS-virus kommer i årliga epidemier under vintern, och nu har säsongen börjat.
Det är främst barn som är födda för tidigt (prematurt) eller har vissa lung- eller hjärtsjukdomar som har en högre risk för att få allvarlig sjukdom av RS-virus. Du kan läsa mer om inkubationstid och smittvägar i vår faktatexter om RS-virus hos barn och RS-virus hos vuxna
Varför är RS-virus jobbigare för små barn?
RS-virus ger en infektion med ett tjockt segt slem, och eftersom små barn har väldigt små luftrör täpps de lättare igen. Spädbarn upp till sex månaders ålder andas främst med näsan, och när de ammar får de svårt att andas. Det gör att de får i sig mindre näring och vätska och lätt blir uttorkade.
För att minska risken att ditt barn får vätskebrist bör du hålla koll på att det regelbundet kommer kiss i blöjan, och hur barnet mår. Märker du att barnet är slött, hängigt, inte ammar ordentligt och har torra blöjor så är det tecken på vätskebrist.
När det gäller äldre, varför drabbas de hårdare av RS-virus?
I takt med att vi blir äldre blir immunförsvaret sämre vilket kan leda till att förmågan att bekämpa infektioner exempelvis RS-virus försämras, vilket i sin tur kan leda till komplikationer, till exempel i form av lunginflammationer.
Äldre personer och personer med nedsatt immunförsvar, hjärt-lungsjukdom eller kroniska sjukdomar tillhör riskgruppen för RS-virus. Personer som är över 75 år har påtagligt ökad risk att bli allvarligt sjuka av RS-virus. Det kan leda till längre tids sjukhusvård, men även dödsfall förekommer. Därför är det viktigt att de är mer försiktiga för att undvika att bli smittade, till exempel undviker kontakt med personer som är sjuka.
Vad är skillnaden mellan en övre och en nedre luftvägsinfektion?
Övre luftvägsinfektioner är det vi brukar kalla en förkylning, med symtom från de övre luftvägarna, det vill säga näsa, öron, hals och bihålor. Det är vanligt att få en RS-infektion i de övre luftvägarna.
Små barn och äldre har högre risk att RS-virus ger en nedre luftvägsinfektion. Det är när infektionen gått djupare ner i luftrören och lungorna. Vanliga symtom är att få besvärlig hosta, och i värsta fall kan det bli svårt att andas.
Äldre och riskgrupper rekommenderas vaccin mot RS-virus
Sedan en tid tillbaka finns vaccin som skyddar mot RS-virus, som är godkända från 60 års ålder. Vaccinationen rekommenderas för alla som är 75 år eller äldre, och för personer som är 60 år och tillhör riskgrupp. Som riskgrupp räknas till exempel personer som har kronisk hjärt- eller lungsjukdom eller andra sjukdomar som ger försämrad lungfunktion eller svårigheter att hosta upp slem, eller personer som läkare bedömt vara i riskgrupp och därför bör vaccineras.
Gravida kvinnor kan vaccineras för att skydda den nyfödda
Ett av vaccinen mot RS-virus är också godkänt för att ges till gravida kvinnor. Genom att vaccinera kvinnor i vecka 24-36 ger det ett skydd som förs över till spädbarnet, och skyddar under barnet första sex månader. Folkhälsomyndigheten har ännu inte utvärderat om de ska rekommendera kvinnor att ta vaccinet eller inte. Om du är gravid och överväger vaccination kan du prata med din barnmorska eller läkare för att få vägledning.