Doktor.se

Varmare klimat gör att fler får pollenbesvär

24 April, 2024 ・ 2 min
Närbild av hängen av pollen från björk

Pollensäsongen har blivit längre, och det är höga pollenhalter i fler dagar. Jämfört med 1990-talet har den totala mängden gräspollen fördubblats. Mängden björkpollen har också blivit högre. Antalet människor med pollenallergi har också ökat kraftigt.

Få hjälp nu vid pollenallergi

Snabb hjälp via chatt, video eller röstsamtal. Vi skriver även ut läkemedel på recept. Öppet alla dagar i veckan.

Den globala ökningen av temperaturen förändrar ekosystemen över hela världen. För pollenallergiker får det en särskilt påtaglig effekt så här års. Pollensäsongen börjar tidigare, håller på längre och totalt sett är mängden pollen i luften högre än den var för några decennier sedan. Internationella rapporter förutspår att pollenhalterna kommer att fortsätta öka.

Fler får pollenbesvär

Många med allergi mot pollen får sina besvär i skolåldern, men pollenallergi kan börja när som helst i livet. Totalt sett är det en kraftig ökning av pollenallergi i samhället. För personer som haft allergi sen de var barn är symtomen välkända. De som börjar få symtom i vuxen ålder kan ha svårare att göra kopplingen att det är pollenallergi som ligger bakom trötthet, nysningar och rinnsnuva.

Viktigt att behandla allergi

När allergi behandlas från början, när symtomen börjar komma, räcker det ofta med receptfria läkemedel som tas som nässpray, ögondroppar eller tabletter. Obehandlad allergi kan förvärras, och på sikt ge följder. Forskning visar att obehandlad allergi i näsa och ögon kan leda till astma.

Om du har symtom som inte går över med receptfri behandling kan du få hjälp hos oss på Doktor.se. Du når oss i appen, välj kategori Allergi.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.

Fler artiklar om pollen