Doktor.se

Vilka corona-regler slopas och vilka blir kvar?

4 Februari, 2022 ・ 3 min
Medicinskt granskad

Vad ändras den 9 februari, och vad blir kvar? Rekommendationerna kring corona har ändrats flera gånger och det är svårt att hänga med. Vi reder ut vad som gäller.

Vilka rekommendationer gäller efter 9 februari?

Det som fortfarande gäller är att stanna hemma och undvika nära kontakt med andra vid symtom som kan vara covid-19. Dessutom kvarstår rekommendationen att de som är ovaccinerade ska undvika trängsel och stora folksamlingar, och försöka undvika smitta. Det gäller särskilt för de som inte är vaccinerade och tillhör en medicinsk riskgrupp eller är äldre.

Vilka råd och restriktioner tas bort?

De allra flesta restriktioner tas bort, till exempel restriktioner för handelsplatser, sammankomster, serveringsställen, arbetsplatser, rekommendationer för kollektivtrafik. Likaså slopas råd om munskydd vid trängsel, råd om familjekarantän, råd om att jobba hemma.

Vad kommer gälla inom vård och äldreomsorg?

Det kommer fortsätta vara särskilda regler inom vård och äldreomsorg i syfte att skydda sköra grupper. Där gäller att

  • personal, patienter och omsorgstagare ska testas vid symtom på covid-19

  • de som testat positivt ska stanna hemma och här kvarstår de gamla reglerna: stanna hemma i minst fem dygn, varav två dygn utan feber och med klar förbättring)

  • forsätta arbeta med åtgärder som minskar risken för smittspridning

Är det fortfarande värt att vaccinera sig?

Alla som är över 12 år rekommenderas att vaccinera sig och ta sin påfyllnadsdos. Undantag gäller för de som har medicinska skäl. Vaccinerna är det viktigaste skyddet mot covid-19. Majoriteten av de som nu vårdas på sjukhus på grund av covid-19 är ovaccinerade.

Fungerar vaccinerna mot omikron?

Ja. Vaccinering med tre doser ger ett visst skydd mot att smittas, men framför allt skyddar vaccinerna mot allvarlig sjukdom och dödsfall. De som blir sjuka trots att de tagit två eller tre doser får generellt sett en mild infektion.

Vilka råd gäller för ovaccinerade?

De som valt att avstå från vaccin har större risk att bli allvarligt sjuka om de får covid-19. Därför bör de som är ovaccinerade vara extra försiktiga och undvika miljöer där de kan smittas.

Jag har symtom, vad ska jag göra?

Om du har symtom ska du stanna hemma. Just nu är smittspridningen så hög att du kan utgå från att du har covid-19. Från den 9 februari är det inga speciella regler som gäller. Du ska liksom alltid vid en luftvägsinfektion stanna hemma tills du är feberfri och känner dig återställd.

Vad ska jag göra om jag vill testa mig?

PCR-testningen kommer nu att fokusera på att testa personal, patienter om omsorgstagaren inom vård och omsorg. Den breda allmänheten kommer inte längre att testas. Om du vill testa dig för covid-19 kan du köpa ett antigentest (snabbtest) för hemtestning. De är ett bra alternativ tidigt i infektionen, den period då virusnivåerna i kroppen är höga.

Måste vi vara inomhus om vi har covid-19 eller kan vi gå ut?

Det är helt ok att gå ut, och skönt att få friskluft. Tänk på att hålla avstånd till andra så länge du riskerar att vara smittsam.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
4 Februari, 2022