Doktor.se

Pälsdjursallergi

Medicinskt granskad

Vid pälsdjursallergi reagerar kroppens immunförsvar på olika allergiframkallande ämnen som finns hos djur med päls. Vanliga symtom är nysningar, rinnande näsa och att det kliar i ögonen. Du kan även få svårt att andas.

Orsaker till pälsdjursallergi

Pälsdjursallergi orsakas av att kroppens immunförsvar bildat antikroppar mot vissa allergiframkallande ämnen som finns hos pälsdjur, så kallade allergen. Antikropparna känner av när du kommer i kontakt med de pälsdjur du är allergisk mot, vilket startar en allergisk reaktion.

Många tror att det är håret i pälsen som ger allergi. I själva verket är pälsen mer som en uppsamlingsplats för ämnen som kan ge allergiska reaktioner, som proteiner från hudavlagringar, saliv, urin och talgkörtlar. I tjock päls kan det samlas större mängder allergen. Från pälsen kan allergen spridas och fastna på kläder, mattor och möbler. Allergen från pälsdjur kan också spridas med luften, till exempel via små hudflagor. Det gör att du kan känna av din allergi även om du undviker nära kontakt med de djur du är allergisk mot. Du kan få symtom om du kommer hem till någon som har pälsdjur, eller om du sitter bredvid någon som har varit i kontakt med djur.

Det finns en större risk att utveckla pälsdjursallergi om du har genetiska föräldrar med allergi. Även miljöfaktorer har betydelse.

Exempel på pälsdjur som kan orsaka allergi

De flesta djur som har päls kan ge upphov till allergiska reaktioner. De vanligaste formerna av pälsdjursallergi är mot:

  • hund

  • katt

  • häst

  • hamster

  • marsvin.

När det gäller katt- och hundallergi är många allergener gemensamma oavsett ras, men det finns skillnader både mellan olika hundraser och mellan individer av samma ras. En del hund- och kattraser kallas allergivänliga eftersom många allergiker tål dem bättre, men det finns inga helt allergisäkra raser. 

Pälsdjursallergi hos barn

Det är vanligt att bli allergisk mot pälsdjur redan som barn, men besvären blir ofta lindrigare med åldern. Då många familjer har pälsdjur sprids dessa allergen lätt i skolan. För barn med pälsdjursallergi kan det innebära ett tillstånd av konstant inflammation i slemhinnorna och att de ständigt känner sig trötta och påverkade av sin allergi.

Symtom på pälsdjursallergi

Det finns flera olika symtom som kan visa sig vid pälsdjursallergi. Alla personer reagerar olika, vissa får lindriga symtom medan andra får en kraftigare allergisk reaktion. Vanliga tecken på pälsdjursallergi är:

  • att näsan rinner och du nyser

  • att du blir täppt i näsan

  • att ögonen kliar och blir röda

  • att du får hosta

Personer med pälsdjursallergi löper en högre risk för att utveckla astma med symtom som svårigheter att andas, hackig hosta och pip i bröstet. Astma i kombination med pälsdjursallergi ökar dessutom risken för att få kraftigare allergiska besvär. Vissa personer kan få hudreaktioner som klåda och nässelutslag efter kontakt med pälsdjur.

Diagnos och utredning vid pälsdjursallergi

Vid en utredning av misstänkt djurallergi är det viktigt att du berättar om dina symtom och upplevelser samt om du upplever besvären i en viss miljö eller efter kontakt med vissa djur. Vid en allergiutredning kan det utföras tester för att ta reda på vad du är allergisk mot. Det kan vara i form av blodprov eller ett pricktest som innebär att allergiframkallande ämnen droppas på armen för att se om huden reagerar.

Behandling vid pälsdjursallergi

Den viktigaste delen av behandlingen är att du så långt det är möjligt försöker undvika de pälsdjur du inte tål och miljöer där pälsdjur ofta vistas. Om du har ett barn med pälsdjursallergi är det viktigt att informera skolpersonalen så att de kan se till att ditt barn inte behöver vara bänkgranne eller hänga sina kläder bredvid barn som har pälsdjur hemma. 

Vid tillfällen när du måste vara i miljöer som ger allergisymtom kan du använda receptfria läkemedel. Det finns ett stort utbud av receptfria läkemedel mot allergi på apotek, och du får prova dig fram till de som du tycker fungerar bäst. Vid lindriga besvär blir många hjälpta av receptfria tabletter med antihistamin. Det bästa är att ta tabletterna i förväg, men du kan också ta tabletter med antihistamin efter att du fått allergisymtom.

Vid pälsdjursallergi används samma sorts läkemedel som vid pollenallergi, läs mer här.

Har du svårare pälsdjursallergi kan en läkare skriva ut läkemedel på recept. Vid svår allergi mot katt eller hund där andra läkemedel inte har tillräcklig effekt kan det vara aktuellt med en behandling som kallas allergivaccination. Vid en allergivaccination får du sprutor med allergener som gör att du vänjer dig vid det ämne som orsakar din allergi. Denna behandling pågår kontinuerligt under en längre tid, minst tre år.

När bör jag söka vård?

Om du som vuxen misstänker att du har en allergi, men receptfria läkemedel inte hjälper bör du kontakta vården för att få hjälp med en bedömning. Du kan också kontakta vården om du inte är säker på vad som orsakat symtomen.
Om du har ett barn med symtom på allergi eller astma bör du också få hjälp med en bedömning av symtomen.

Vid svårare pågående allergiska besvär som andningssvårigheter och svullnad i halsen ska du genast ringa 112.

Hur kan Doktor.se hjälpa mig?

Våra erfarna sjuksköterskor och läkare kan ge dig råd och göra en bedömning av dina symtom. Vi hjälper dig med behandling och om det behövs skriver vi ut läkemedel på recept.

Frågor och svar om pälsdjursallergi

19 Februari, 202027 November, 2023