Doktor.se

Aterom | förr kallat talgkörtelcysta

Ett aterom är en mjuk knöl som kan uppkomma var som helst på huden. Oftast sitter den i ansiktet, på halsen eller på bålen. Aterom är helt ofarliga och behöver oftast ingen behandling. Aterom kallas också för epidermoidcysta, och ett namn som tidigare använts är talgkörtelcysta.

Vad är aterom?

Ett aterom är en mjuk knöl i huden som innehåller keratin. Tidigare antogs det att cystorna uppstod från de talgkörtlar som sitter runt hårsäckarna, och tillståndet kallades därför talgkörtelcysta, men det visade sig vara fel. Istället bildas de från keratinocyter i hudens yttersta lager. Aterom är väldigt vanligt, och de växer långsamt. Ibland kan de sitta på en störande plats, och då kan de opereras bort. De kan också behöva behandling om de blir inflammerade eller infekterade.

Orsak till aterom

Det översta lagret av huden – epidermis – består av keratinocyter, celler som hela tiden fjällas av. De flesta aterom bildas när dessa celler istället rör sig djupare in i huden och förökar sig. Cellerna bildar cystans väggar, och utsöndrar keratin in i hålrummet, en tjockflytande gul substans. Ibland bildas cystor på grund av irritation eller skada på huden. Till exempel kan ett aterom uppstå som reaktion på en stickskada. Oftast finns det dock ingen uppenbar förklaring.

Symtom vid aterom

Ett aterom är en gulaktig, mjuk, rund knöl i huden. Ateromet sitter inte fast och kan variera i storlek från några millimeter upp till flera centimeter. Knölen är elastisk och inte öm (om den inte är inflammerad eller infekterad). Ibland finns en liten grop i mitten. Det är vanligt med aterom i hårbotten, bakom öronen, i ansiktet och på bålen.

Vad kan jag göra själv?

Att själv försöka klämma ett aterom kan resultera i att det blir inflammerat eller infekterat. Vill du ta bort ditt aterom, sök istället vård på en vårdcentral. Om ditt aterom är inflammerat och gör ont kan du ta receptfria smärtstillande läkemedel några dagar tills det gått över.

Behandling vid aterom

Vanligtvis kräver ett aterom ingen behandling, men om det sitter på en störande plats kan det opereras bort. Ett aterom kan bli inflammerat, och då blir det ömt, rött, varmt och svullnar upp. Ateromet kan också bli infekterat och då kan en stor böld bildas. Ofta tar kroppen hand om ett inflammerat eller infekterat aterom själv – inflammationen går ner av sig självt och det infekterade ateromet tömmer sig spontant. Men vid större inflammationer och infektioner måste ibland en läkare ta hål på ateromet och dränera det. Ibland kan läkaren lämna kvar en liten slang, ett så kallat dränage, i några dagar så att ateromet töms ordentligt.

När bör jag söka vård?

Om du har en knöl i huden och du är osäker på vad det är, bör du söka vård på din vårdcentral. Du bör också söka vård om du har ett aterom som har blivit väldigt inflammerat eller infekterat.

Hur kan Doktor.se hjälpa mig?

Hos Doktor.se arbetar många erfarna sjuksköterskor och läkare. Om du har frågor kring en knöl i din hud kan du söka vård på någon av dina fysiska mottagningar. Vi kan hjälpa dig med en första bedömning, och om det behövs hänvisa dig vidare för fortsatt utredning och behandling.

Frågor och svar om aterom

Ewa Lundborg - Doktor.se2022-03-22Filip Saxena, chefläkare - Doktor.se2023-08-23