Doktor.se

Hälsporre

Medicinskt granskad

Plantarfasciit, eller hälsporre som det ibland kallas, är en av de vanligaste orsakerna till att det gör ont i hälen när foten trycks ner. Smärtan beror på en irritation i senan i hålfoten som kopplar samman hälbenet med tårna. Tillståndet är särskilt vanligt hos personer som löptränar, är överviktiga eller har gått mycket med dåliga skor.

Orsak till hälsporre

Under foten finns en senplatta som utgår från hälen och sprider sig som en solfjäder under hålfoten för att sedan fästa i tårna. Senplattan heter plantarfascian och är som en spänd båge som stödjer foten och agerar som en stötdämpare när vi går. Vid hälsporre har senplattans bakre fäste i hälbenet blivit irriterat så att det gör ont under hälen. 

Orsaken till hälsporre är i regel att plantarfascian har utsatts för alltför hög belastning, till exempel på grund av:

  • långvarigt stående, särskilt på hårt underlag

  • löpning på hårt underlag

  • vissa krävande aktiviteter, till exempel långdistanslöpning, höjdhoppning eller balett

  • dåliga skor som saknar tillräckligt stöd för foten

  • dålig hållning

  • onormal fotställning, till exempel på grund av höga eller låga fotvalv

  • övervikt

Begreppet hälsporre kommer av det kan synas en liten sporre under hälbenet på röntgenbilder. Men det är inte den som orsakar problem, utan belastningen på senfästet. Därför passar det begrepp som används inom vården, plantarfasciit, egentligen bättre. 

Symtom på hälsporre

Hälsporre ger symtom i form av en skarp smärta under hälen eller på insidan av hälen när du står eller går. Smärtan brukar vara värst på morgonen när du tar de första stegen, eller när du reser dig efter att ha suttit en längre stund. Smärtan kan också triggas efter en längre stund i stående ställning.

Vad kan jag göra själv?

Här finns exempel på saker du själv kan göra för att lindra hälsporre:

  • Använda skor med tjock och sviktande sula och stadig hälkappa, alternativt stötdämpande inlägg som finns att köpa på skoaffärer, apotek eller sportbutiker. 

  • En annan metod som kan lindra är att tejpa din hälsporre. Det avlastar senfästet. Det finns flera sätt att tejpa, ta gärna hjälp av en fysioterapeut som kan instruera dig..

  • Prova att rulla plantarfascian fram och tillbaka över en boll eller en pet-flaska fylld med vatten. Det kan lindra smärtan.

  • Försök att gå normalt och inte anpassa hur du går för att undvika smärtan, eftersom det kan ge problem med knän, höfter eller rygg.

  • Använda receptfria smärtstillande medel i kombination med att vila foten.

  • Avstå från löpning och längre promenader.

  • Välja aktiviteter som inte belastar hälen, till exempel simning och cykling.

Behandling vid hälsporre

Oftast behövs ingen särskild behandling, utan besvären går över med hjälp av bättre skoval och anpassad träning. Det är också en fördel att styrketräna fotsulan. Du kan få hjälp med den anpassade träningen och styrketräningen av en fysioterapeut.

Vid smärta på grund av hälsporre finns inlägg som också kan hjälpa. Besvären kan dock sitta i rätt länge, ofta i månader men sällan längre tid än ett år.

I vissa fall kan det behövas formgjutna inlägg, be din läkare om hjälp att komma i kontakt med en ortopedingenjör.

Vid svåra fall av hälsporre som inte går kan det krävas annan behandling till exempel stötvågsbehandling eller operation, men det tillhör inte det vanliga.

När bör jag söka vård?

Om du har följt råden gällande skor alternativt inlägg och avstått från aktiviteter som belastar foten men ändå har ont bör du söka vård.

Hur kan Doktor.se hjälpa mig?

Hos oss arbetar erfarna sjuksköterskor och läkare som kan hjälpa dig att bedöma dina symtom, ge rådgivning och behandling. Vi har även fysiska vårdcentraler på ett flertal orter som du kan vända dig till för behandling.

Frågor och svar om hälsporre

Några korta frågor och svar kring hälsporre.

Relaterade besvär:

31 Juli, 20201 September, 2023

Senaste artiklar

Här finner du våra artiklar där vi skriver om det senaste inom sjukvård, hälsa och medicin.