Doktor.se

Bullös pemfigoid

Bullös pemfigoid är en autoimmun hudsjukdom som kännetecknas av intensiv klåda och vätskefyllda blåsor på framför allt bål, armar och ben. Sjukdomen drabbar främst äldre, särskilt personer över 80 år. Bullös pemfigoid kan ta flera månader eller år att läka. Under den tiden kan bättre och sämre perioder förekomma.

Symtom på bullös pemfigoid

Bullös pemfigoid kännetecknas av

  • intensiv klåda

  • rodnande utslag

  • stora vätskefyllda blåsor.

Sjukdomen börjar ofta med kraftig klåda och nässelliknande utslag, innan blåsorna bildas. Blåsorna kan uppkomma på rodnad eller normal hud, ofta på bålen och på armar och ben, främst i böjvecken (knäveck och armveck).

Sjukdomen kan också angripa

  • munhålans slemhinnor

  • könsorganen

  • ändtarmsöppningen.

Behandling av bullös pemfigoid

Behandlingen av bullös pemfigoid anpassas beroende på hur allvarlig sjukdomen är och på hur du mår i övrigt. Målet är att minska symtomen så att de blir acceptabla, tills sjukdomen kan läka.

När bör jag söka vård?

Sök vård om du har symtom som tyder på bullös pemfigoid, det vill säga om du drabbas av intensiv klåda som inte går över eller blåsor på huden.

Hur kan Doktor.se hjälpa mig?

Hos Doktor.se arbetar många erfarna läkare. Som en del av primärvården kan vi hjälpa dig att bedöma dina symtom och ge rådgivning. Vid behov skriver vi remiss till en hudläkare.

Orsak till bullös pemfigoid

Vid bullös pemfigoid bildas antikroppar mot kroppsegna proteiner i huden, som är viktiga för att binda ihop hudens två översta lager, överhuden och läderhuden. När antikropparna binder till dessa proteiner, som kallas för BPAG 1 och 2, triggar det en rad reaktioner i kroppen som leder till att de översta hudlagren säras och det bildas blåsor under överhuden.

Orsaken till att vissa drabbas av bullös pemfigoid är okänd, men risken för att drabbas av sjukdomen ökar med

  • stigande ålder

  • behandling med vissa läkemedel.

Det är vanligt för äldre med bullös pemfigoid att samtidigt ha andra sjukdomar, särskilt neurologiska sjukdomar och en ökad risk för blodproppar.

Vad kan jag göra själv?

Vid tecken på bullös pemfigoid bör du söka vård och få behandling av läkare.

Frågor och svar om bullös pemfigoid

Ewa Lundborg - Doktor.se2022-11-18Filip Saxena, chefläkare - Doktor.se2023-08-23