Doktor.se

Celluliter

Medicinskt granskad

Celluliter är när underhudsfett klumpar ihop sig under huden, ofta på rumpa och lår. Det är inte en sjukdom men kan uppfattas som ett kosmetiskt problem. Tillståndet är vanligast hos kvinnor efter puberteten. Ju äldre du blir desto större är risken att celluliter utvecklas, men du kan också få celluliter redan i tjugoårsåldern, eller efter en graviditet.

Symtom på celluliter

När du har celluliter kan huden bli lite ojämn eller knölig. Det vanligaste är att celluliter uppkommer på låren och rumpan, men du kan också få dem på nedre delen av magen, på brösten eller på överarmarna.

Vad kan jag göra själv?

Du kan följa nedanstående råd och tips för att försöka minska synligheten av dina celluliter:

  • Träna: Det gör att du får fastare muskler och stramare hud, vilket kan göra att celluliter syns mindre. Du förbränner också fettvävnad vilket kan bidra till en minskad mängd celluliter.

  • Ät hälsosamt: Det är bra att äta mycket frukt och grönsaker, mat som innehåller mycket fibrer och att dricka mycket vatten.

  • Undvik rökning: Att röka kan göra att celluliter syns mera, eftersom rökning gör att huden blir mindre elastisk.

  • Vårda kroppen: Att hålla huden mjuk genom att smörja in den med feta fuktighetskrämer kan göra att celluliterna blir mindre framträdande.

Orsak till celluliter

Celluliter kallas den typen av gropigheter som kan bildas då fettet under huden har lagrats ojämnt. Det är inget som hänt i huden, utan under huden, och det har heller inget med fetma att göra.

Det finns ingen känd orsak till att celluliter uppstår, men det finns faktorer som kan påverka hur mycket celluliter du får och hur synliga de är.

Några av dessa faktorer är listade nedan:

  • Kön: Även om både män och kvinnor kan få celluliter så är det betydligt vanligare hos kvinnor. Det beror på att män och kvinnor har olika fördelning av fett, bindväv och muskler. Kvinnor har oftare fett kring lår, höfter och rumpa, där celluliter lättast utvecklas.

  • Ålder: Med åren blir huden både tunnare och mindre elastisk, vilket ökar risken för celluliter.

  • Kvinnliga hormoner: Kroppens fettfördelning påverkas av kvinnliga hormoner. Östrogennivåerna minskar när en kvinna blir äldre, vilket kan vara en bidragande faktor till att hudens struktur förändras.

  • Graviditet: En graviditet gör att risken för celluliter ökar.

  • Livsstil: Den som lever ohälsosamt, äter onyttigt och rör på sig för lite, kan ha en högre risk att drabbas av celluliter.

  • Genetiska faktorer: Etnicitet, hudens tjocklek, ämnesomsättning och fördelning av kroppsfettet, är alla faktorer som kan påverka utvecklingen av celluliter.

Behandling av celluliter

Det finns ingen behandling som bevisats vara effektiv för att ta bort celluliter. Du kan dock försöka följa de råd och tips ovan under rubriken “Vad kan jag göra själv?” för att försöka göra dem mindre synliga.

Privata kliniker erbjuder olika sorters behandlingar som kan testas, men som inte heller har någon bevisad effekt mot celluliter.

När bör jag söka vård?

Du behöver inte söka vård för celluliter. Det är ingen sjukdom och inget som behöver behandlas.

Hur kan Doktor.se hjälpa mig?

Celluliter anses vara en kosmetisk åkomma, inte en medicinsk. Att behandla celluliter ingår därför inte i primärvårdens uppdrag. Om du vill prova att behandla dina celluliter kan du kontakta en privat klinik.

Frågor och svar om celluliter

1 November, 202223 Augusti, 2023