Doktor.se

Inåtväxande hår

Medicinskt granskad

Hos den som rakar sig, vaxar eller plockar bort hårstrån från kroppen, är inåtväxande hårstrån ett vanligt problem. Det är ofarligt men ökar risken för ärr och missfärgad hud om du inte tar hand om problemet på rätt sätt.

Vad är inåtväxande hår?

Ett inåtväxande hår är när ett hårstrå växer inne i huden. När död hud eller smuts blockerar öppningen till en hårsäck kan inte hårstrået växa upp genom huden som det normalt gör. Det rullar då istället ihop sig inuti hårsäcken, eller växer snett i någon annan riktning. Det kan komma in fukt och bakterier i hårsäcken, och ge upphov till en inflammation som gör ont och irriterar. Det kallas för hårsäcksinflammation, eller follikulit.

Orsak till inåtväxande hår

Rakning och vaxning är de vanligaste orsakerna till inåtväxande hårstrån. Väldigt åtsittande kläder kan också ligga bakom.

Symtom på inåtväxande hår

Inåtväxande hårstrån kan vara irriterande och göra väldigt ont. I början ser det oftast ut som en finne med ett hårstrå inuti som ibland kan vara svårt att se. Huden blir många gånger inflammerad när ett hårstrå växer inåt, särskilt om du pillar och klämmer på och runt om hårstrået och hårsäcken eftersom det ökar risken att det kommer in bakterier i hårsäcken.

En inflammerad hårsäck kan ge symtom såsom

 • röda prickar runtom

 • klåda

 • sveda

 • irritation

 • rodnad.

Om inflammationen sprider sig djupare ner i huden kan området bli

 • varmt

 • svullet

 • ömmande

 • smärtsamt.

Ibland bildas en böld. Det är vanligast att få inåtväxande hårstrån på de ställen på kroppen där du rakar eller vaxar dig, men ibland kan ett hårstrå växa inåt utan anledning på andra ställen på kroppen.

Vad kan jag göra själv?

Undvik att klämma och röra vid området där du har ett inåtväxande hårstrå, eftersom du då riskerar att förvärra inflammationen. Om du ser att hårstrået sticker upp ur huden kan du använda en steriliserad pincett för att försiktigt dra upp det. Försök undvika att skada eller reta upp huden ytterligare. Om hårstrået inte sticker upp tillräckligt mycket för att du enkelt ska kunna grabba tag i det, låt det vara.

Prova då istället att följa nedanstående steg:

 • Tvätta först området med en mild tvål och skölj med kallt eller ljummet vatten.

 • Använd en skonsam peeling.

 • Smörj med en mjukgörande kräm.

Om det inte hjälper, eller om området är väldigt irriterat, kan du på apotek köpa receptfria läkemedel i form av kräm eller sårtvätt speciellt avsedda för att behandla en hårsäcksinflammation.

Det är också bra om du

 • tar en paus från att raka dig ett tag, huden behöver vila

 • undviker att använda väldigt åtsittande kläder.

För att minimera risken att drabbas av inåtväxande hårstrån kan du följa dessa råd:

 • Förbered kroppen: Du kan förbereda kroppen inför rakning genom att duscha. Peela och skrubba dig gärna i duschen precis innan rakningen med varmt vatten för att få bort döda hudceller och annan smuts som annars riskerar att täppa igen hårsäckarna. Fuktig och varm hud är också mer förberedd för hårborttagning.

 • Byt rakblad regelbundet: Ett slött blad sliter av håret istället för att raka bort det och irriterar huden mera. Det kan också göra att spetsen på hårstrået tvingas tillbaka in i huden. Om du ofta har problem med inåtväxande hårstrån är det bra att prova en rakhyvel speciellt utvecklad för känslig hud.

 • Använd kräm eller gel: För att rakningen ska vara så skonsam som möjligt, använd gärna rakolja, rakkräm, rakgel eller raklödder.

 • Raka rätt: Raka inte mot den riktning som håret växer och undvik att trycka rakhyveln för hårt mot huden. Raka eller vaxa inte könet precis innan sex eller träning, eftersom det kan irritera hårsäckarna.

 • Använd aftershave-produkter: Efter att du rakat dig är det bra att smörja in och lugna huden. Det finns många specialanpassade produkter, ofta i gelform, som kan återställa huden och förebygga inflammation.

 • Håll kroppen ren: Att skrubba eller peela kroppen två gånger i veckan kan ta bort smuts som annars kan täcka för hårsäckarna, och därmed förebygga inåtväxande hårstrån och göra det lättare för stråna att växa som de ska.

Behandling av inåtväxande hår

De flesta inåtväxande hårstrån och hårsäcksinflammationer går över av sig själva eller med behandling som du kan utföra själv enligt beskrivningen i avsnittet ovan.

Om besvären inte går över kan du behöva få behandling med antibiotika eller svampdödande läkemedel för att bli av med de bakterier eller svampar som orsakat inflammationen.

När bör jag söka vård?

Sök vård om du provat att själv behandla enligt råden ovan, men dina besvär kvarstår efter flera veckor.

Hur kan Doktor.se hjälpa mig?

De flesta behöver inte söka vård för inåtväxande hårstrån. Om dina besvär inte går över kan vi, som en del av primärvården, hjälpa dig med att bedöma dina symtom, ge rådgivning och vid behov hänvisa dig till vidare undersökning och behandling.

Frågor och svar om inåtväxande hår

29 April, 202223 Augusti, 2023