Doktor.se

Lipom | fettknölar

Lipom är knölar av fett som kan uppkomma under huden var som helst på kroppen. De är ofarliga, oftast små och ger inga besvär. Lipom behöver för de mesta inte behandlas, men om de blir stora, gör ont eller på andra sätt ger besvär kan de opereras bort.

Orsaker till lipom

Lipom kommer oftast i 40-60 års åldern, och det är inte klarlagt vad det beror på. Knölarna brukar bli kvar livet ut. Fettknölar kan bli större vid viktuppgång, men övervikt orsakar inte lipom.

Symtom på lipom

Lipom är i de flesta fall små, besvärsfria och syns knappt. De kan kännas under huden som mjuka eller aningen fasta, elastiska och lite gummiaktiga när du trycker på dem. De är oftast relativt små, någon centimeter upp till fem centimeter stora.

Ibland bildas större fettknölar under huden. Större knölar kan göra ont, vara i vägen eller upplevas som kosmetiskt störande. Större lipom kan vara några centimeter och även stå upp från hudytan.

Lipom kan uppkomma överallt, men vanliga ställen är

  • axlarna

  • bakre delen av nacken

  • i armhålorna

  • på överkroppen.

Det är vanligast att ha ett enstaka lipom, men ibland finns flera. En del personer drabbas av väldigt många lipom, och nya tillkommer ständigt. Det kan då vara ärftliga faktorer som ligger bakom.

Fettknölar i ansiktet

Det finns egentligen två typer av knölar som kan kallas fettknölar:

Båda ger mjuka, runda knölar under huden, men aterom har ett gulaktigt utseende och förekommer ofta i ansiktet eller på halsen. Lipom kan också komma i ansiktet.

Båda typerna av fettknölar är ofarliga men kan upplevas som kosmetiskt störande. Fettknölar kan tas bort med ett enkelt ingrepp.

Fettknölar i hårbotten

Om du får fettknölar i hårbotten är det vanligast att det är aterom. Aterom kan bli svullna och inflammerade och göra ont, och i en del fall kan det bildas en stor böld. I de flesta fall krävs ingen behandling för ett inflammerat aterom, utan det går över av sig själv. Om du har en fettknöl som gör mycket ont eller är kosmetiskt besvärande kan du få hjälp att ta bort den.

Behandling vid lipom

Små och besvärsfria lipom behöver inte behandlas. Om fettknölarna ger besvär kan de opereras bort. Det är ett ingrepp som görs med lokalbedövning. Stora lipom kan tas bort med fettsugningsteknik. Om du vill ta bort fettknölar av kosmetiska skäl får du själv bekosta ingreppet.

När bör jag söka vård?

Sök vård om något av följande stämmer in:

  • Om du har fettknölar som gör mycket ont eller på andra sätt är besvärande

  • Om du har en fettknöl som ändras, till exempel blir oregelbunden, hård eller växer snabbt.

Frågor och svar om lipom

Här har vi samlat några frågor och svar om lipom.

Ewa Lundborg - Doktor.se2022-02-28Filip Saxena, chefläkare - Doktor.se2023-08-23