Doktor.se

Ringorm

Medicinskt granskad

Ringorm är en relativt ovanlig svampinfektion som drabbar huden. Den smittar oftast genom kontakt med djur, men kan också smitta via föremål eller andra människor. På Doktor.se kan du få hjälp att bedöma dina symtom så du får rätt behandling.

Hur kan Doktor.se hjälpa mig?

Hos oss kan du få hjälp att bedöma hudutslag och få reda på om det är ringorm du drabbats av. Vi har även fysiska vårdcentraler du kan vända dig till.

Orsak till ringorm

Ringorm är en hudinfektion som orsakas av svampar tillhörande gruppen trådsvampar (dermatofyter). Svampinfektionen kallas ringorm för att den visar sig som ringformade utslag som påminner om små ormar. Ringorm kan också kallas revorm eller tinea corporis, som betyder svamp på kroppen. 

Ringorm kan smitta på olika sätt:

  • Genom direktkontakt med infekterade djur.

  • Genom direktkontakt med infekterade människor, till exempel genom kontaktsporter.

  • Vid kontakt med kläder, sängkläder eller handdukar som har använts av en smittad person. 

  • Genom spridning från en del av huden, till exempel hårbotten eller fötter, till en annan.

Ringorm smittar ofta från djur till människa, inom hushåll och på förskolor.

Symtom på ringorm

Ringorm kommer oftast på armarna, benen, bröstet eller i ansiktet. Infektionen yttrar sig oftast som ringformade utslag med en tydlig kant. Huden på insidan av ringen kan se normal ut. Det kan också finnas en mindre fläck av utslag centralt i ringen. Ytterkanten av utslaget är ofta något upphöjt, brukar klia och kan ha en fjällig yta. Det kan förekomma flera ringar, ibland överlappande. Infektionen förekommer även utan den karakteristiska ringen.

Utslagen har lite olika utseende beroende på hudfärg. På ljus hud är utslagen röda, särskilt ytterkanten. Utslagen kan vara ljusare i mitten eller ha en centrerad röd fläck. På mörk hud är den yttre ringen ofta något mörkare än huden i övrigt och kan skifta i rödbrunt eller mörklila. Innanför ringen kan huden se normal, lite ljusare eller gråaktig ut. Helt ljusa och helt mörka ringar förekommer också. På mörk hud kan vissa fall av ringorm vara särskilt svåra att skilja från andra hudsjukdomar.

Ringorm har en inkubationstid på cirka en till tre veckor, det vill säga tiden från smittotillfället tills symtomen visar sig.

Vad kan jag göra själv?

När du har drabbats av ringorm kan du undvika att smitta andra i din närhet genom att:

  • undvika kroppskontakt med andra människor 

  • inte träna i gemensamma lokaler tills infektionen läkt ut

  • inte låna ut kläder, sängkläder eller handdukar till någon annan 

  • tvätta dina kläder, sängkläder och handdukar i minst 60 °C för att döda svampen. 

Ringorm smittar ofta inom hushåll, så undersök alla hushållsmedlemmar och eventuella husdjur. Hos husdjur syns utslagen ofta som fläckar där det saknas päls.

Behandling vid ringorm

Om du har konstaterad ringorm behöver du behandling för att bli av med svampinfektionen. För de flesta fungerar behandling med svampdödande kräm på utslagen och en bit utanför utslaget.
När du fått reda på att det är ringorm det rör sig om kan du köpa svampkrämen receptfritt på apotek. Vid utbredd infektion behövs en utredning för att ta reda på om det kan finnas en underliggande sjukdom. Du kan då också behöva ta receptbelagd medicin i form av tabletter.

Behandling mot ringorm verkar snabbt och effektivt, så smittrisken efter behandling är väldigt låg.

När bör jag söka vård?

Du bör söka vård om du misstänker att du eller ditt barn har ringorm. Alla som bor i samma hushåll bör undersöka sig så att alla kan få behandling samtidigt. Infekterade husdjur kan få behandling hos en veterinär.

Frågor och svar om ringorm

Några korta frågor och svar kring ringorm.

Ewa Lundborg - Doktor.se2020-05-26Filip Saxena, chefläkare - Doktor.se2023-08-23