Ont i revbenen

Att ha ont i bröstkorgen från revbenen kan vara skrämmande eftersom det kan kännas som att smärtan kommer från hjärtat eller lungorna. Men bröstkorgsmärta kan också bero på spänningar i revbenens muskler, på ett brutet revben, eller en inflammation i leden som sammanfogar revbenet med bröstbenet. Dessa tillstånd är oftast ofarliga och läker i många fall av sig själva.

Vad är revbenen?

Revbenen är de långa, smala och bågformade ben som utgår från ryggkotorna och utgör bröstkorgen. De första sju revbenen uppifrån sitter ihop med bröstbenet framtill, medan revben åtta till tio fäster i revbenen ovanför. Den del av revbenen som fäster i bröstbenet består av brosk istället för ben. Mellan revbenen finns det muskler.

Orsaker till revbenssmärta

Smärta i revbenen kan bero på följande orsaker:

 • Brutna revben: Du kan bryta eller få en spricka i revbenen om du ramlar på eller slår dig mot något trubbigt och hårt. Vanliga anledningar är att falla mot en bordskant, eller att bli slagen i sidan av en armbåge. Hos barn är skelettet mjukt och elastiskt. När du blir äldre blir det skörare och det är då vanligare att benen bryts.
 • Muskelspänningar: De muskler som sitter mellan revbenen kan bli spända eller sträckas och orsaka smärta, troligen på grund av att muskler och senhinnor i bröstkorgen blir irriterade. Anledningen till detta är ofta en felaktig andningsteknik, där bröstkorgen lyfts vid inandning istället för magen, vilket är vanligare om du är stressad och spänd. Spänningar kan också uppstå efter intensiv belastning, då du andats tyngre och snabbare än du är van vid. Skador, fall och operationer i bröstkorgen kan också vara utlösande faktorer. En muskelspänning eller muskelsträckning i bröstkorgen kallas även för interkostal myalgi. Det kan upplevas som en intensiv träningsvärk, men på ett ovant ställe.
 • Tietzes syndrom: Vid Tietzes syndrom är leden som förbinder revbenen med bröstbenet inflammerad. Här kan du läsa mer om Tietzes syndrom.

Symtom vid revbenssmärta

Om du bryter ett revben får du oftast ont, men i vissa fall kan det verka som att du har ont i revbenen utan anledning eftersom smärtan kan komma först senare. En del vet därför inte när skadan uppstått. Om du bryter flera revben samtidigt är det normalt mer smärtsamt, och risken finns att inre organ skadats vilket kan ge andra symtom.

Typiska kännetecken på smärta från revbensbrott är följande:

 • Det gör ont när du andas in.
 • Det gör ont vid ökat tryck i buken, till exempel om du hostar, nyser, skrattar, krystar eller tar djupa andetag.
 • Smärtan växer sig starkare under den första veckan efter skadan.
 • Det gör väldigt ont att trycka på det brutna benet eller klämma på bröstkorgen.

Smärtan ökar ofta om du exempelvis tar djupa andetag, hostar, nyser eller skrattar. Det är vanligt att ha ont i upp till tre veckor.

Ibland kan ett brutet revben punktera en lunga. Det gör normalt att du får svårt att andas, och ibland kan små bubblor kännas i huden där luften pyst ut ur lungan.

Smärtor från muskelspänningar eller en muskelsträckning i musklerna mellan revbenen, kan upplevas som att de kommer från hjärtat eller lungorna. Typiska symtom är

 • att du har en stickande smärta i bröstkorgen
 • att musklerna är spända i ett avgränsat område
 • att musklerna ömmar vid lätt tryck på området.

Vid Tietzes syndrom gör det ont vid de drabbade revbenen mot bröstbenet och området kan svullna. Smärtan kan antingen komma i attacker eller vara en konstant, molande värk. Läs mer om Tietzes syndrom här.

Vad kan jag göra själv?

Om du har väldigt ont efter att ha brutit ett revben kan du ta receptfria, smärtstillande läkemedel.

Om du drabbats av en muskelspänning eller muskelsträckning i revbensmusklerna, är det viktigt att minska din oro och stress, eftersom det annars ökar muskelspänningen och besvären. Följ nedanstående råd:

 • Försök att minska sådant som gör dig stressad.
 • Prova att använda avslappningsövningar.
 • Tänk på hur du andas, lyft magen vid inandning, inte bröstkorgen.

Behandling vid revbenssmärta

Brutna revben läker oftast ihop bra av sig själva, men du kan behöva smärtlindrande läkemedel under några dagar.

Muskelspänningar eller en muskelsträckning i revbensmusklerna är ofarligt och oftast behövs ingen behandling förutom avslappningsövningar och att lära sig en bättre andningsteknik. Det viktigaste är att göra undersökningar för att vara säker på att det inte rör sig om något mer allvarligt. Om besvären blir långvariga kan du behöva behandling hos en fysioterapeut.

Även Tietzes syndrom läker normalt av sig självt, men det finns saker du kan göra själv för att lindra smärtan. Det kan du läsa mer om i texten om Tietzes syndrom.

När bör jag söka vård?

Sök vård genast om du har bröstsmärta som du inte vet vad det beror på, eller om du har ont i bröstkorgen på ett sätt som känns annorlunda är symtom du tidigare haft, för att allvarligare tillstånd ska kunna uteslutas. Sök också genast vård om du har svårt att andas.

Hur kan Doktor.se hjälpa mig?

Hos oss arbetar sjuksköterskor och läkare. Vi kan hjälpa dig med rådgivning, bedömning av symtom, vissa former av behandling och vid behov med hänvisning till vidare vård. Doktor.se har även fysiska mottagningar med fysioterapeuter som du kan vända dig till.

Frågor och svar om att ha ont i revbenen

Hur vet jag om jag har problem med hjärtat eller revbenen?

Om du har ont i revbenen på vänster sida av bröstkorgen, på grund av spänningar i revbenens muskler, kan det uppfattas som att du har ont i hjärtat. Smärta från revbensmuskulaturen känns normalt som en stickande smärta, samtidigt som du har spända muskler i ett avgränsat område och musklerna ömmar om du trycker lätt på dem. Vid en hjärtinfarkt är det vanligt att smärtan strålar ut mot armar, axlar, hals och käke. Du kan samtidigt känna ångest, illamående, kallsvettningar, svaghet och andfåddhet. Det är inte alltid som en hjärtinfarkt orsakar bröstsmärta, ibland kan det kännas som att smärtan kommer från andra kroppsdelar som exempelvis magen.

Jag har ont i revbenen när jag andas – vad kan det bero på?

Om det gör ont i revbenen efter att du ramlat eller fått ett slag mot bröstkorgen kan det bero på ett brutet revben. Det gör då särskilt ont när du andas in, och framförallt vid djupa andetag. Smärtan växer sig normalt starkare under den första veckan efter skadan och det gör ont om du trycker på revbenet. Det kan också göra mera ont om du nyser, hostar, eller skrattar. Om du har flera brutna revben gör det oftast mera ont och det finns risk för andra skador på kroppens organ.

Om det gör ont i revbenen fast du inte ramlat kan det bero på en överspänning i musklerna mellan revbenen. Det kan till exempel komma på grund av att du andats tyngre och snabbare än du är van vid, till exempel efter hård fysisk ansträngning.

Redaktör: Ewa Lundborg - Doktor.se
Publicerat datum: 2022-03-11
Granskare: Seika Lee, Medicinsk Chef - Doktor.se
Senast granskad: 2023-08-31
 • Öppet alla dagar i veckan
 • 365 dagar om året
 • Direkt i mobilen
Skriv in ditt mobilnummer här så skickar vi nedladdningslänk till din mobil! Supersmidigt.
Ange telefonnummer
Kontrollera telefonnummer och försök igen.
Vi samarbetar med